Mēslu jūra. Libānas piekrasti pārņem atkritumu krīze

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Libānas iedzīvotāji šonedēļ pēc spēcīgas vētras pamodās baisas ainas priekšā. Spēcīgie vēji pludmalē pavisam netālu no galvaspilsētas Beirūtas bija izskalojuši milzīgu daudzumu atkritumu - kā skaļu atgādinājumu par samilzušo atkritumu krīzi valstī, kas kādreiz tā lepojās ar savu nevainojami tīro piekrasti, vēsta aģentūra AP.

«Kādam par to ir jāatbild,» norāda vietējais vides aktīvists Pauls Abi Račeds, kurš pirms trim gadiem iesāka kampaņu pret valdības atkritumu politiku. Tā ir viena no pamanāmākajām problēmām, kas libāniešiem liek šaubīties par valdības spēju nodrošināt iedzīvotājiem pat viselementārākos pakalpojumus.

Libānā ūdens un strāvas piegādes pārtraukumi ir bieža parādība. Taču 2015.gadā lielu protestu vilni izraisīja lielais neizvesto atkritumu daudzums Beirūtā. Demonstranti nesa plakātus ar uzrakstiem «Jūs smirdat», tādējādi norādot ne vien uz briesmīgo atkritumu smārdu, kas pilsētu apņēma karstajās vasaras dienās, bet arī korupciju un favorītismu, kas paralizējis valsts administratīvās iestādes.

Aktīvisti saka, ka amatpersonas labi nopelna ar aizdomīgiem atkritumu apsaimniekošanas darījumiem - un tas tiekot darīts uz tautas rēķina.

Kopš 2017.gada Beirūtas piekrastē tiek izbērti atkritumi. Amatpersonas apgalvo, ka neko sliktu nedarot un izgāztuves atbilstot visiem noteikumiem.

Skandāls ar pludmalē izskalotajiem atkritumiem pirmdienas vakarā bija karstākā ziņa Libānā. Dabas aizstāvji gan saka, ka bēdīgā aina viņus nepārsteidzot.

Sagaidāms, ka atkritumu sāga uzņems jaunus apgriezienus pirms Libānas parlamenta vēlēšanām, kas notiks maijā. Deputāts Sami Gemajels apņēmies piesārņojuma dēļ vērsties pret valsti starptautiskajā tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu