Vācijas konservatīvie pirms koalīcijas sarunām izrāda gatavību uz kompromisiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien parādījušās liecības, ka Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētie konservatīvie varētu būt gatavi kompromisiem, lai panāktu vienošanos par koalīcijas izveidi ar sociāldemokrātiem (SPD).

«Pēdējo nedēļu un mēnešu laikā mēs esam parādījuši, ka esam gatavi sarunām un ka varam arī piekāpties,» izteicies Saksijas zemes premjerministrs Mihaels Krečmers, kas pārstāv Merkeles vadītos kristīgos demokrātus (CDU).

Viņš gan piebildis, ka sākotnējās sarunās starp CDU, viņu Bavārijas meitaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU) un SPD panākto vienošanos nedrīkst «atšķaidīt».

Iepriekš CDU/CSU Bundestāga frakcijas vadītājs Folkers Kauders ļāva noprast, ka viņš varētu piekrist mainīt panākto vienošanos par veselības aprūpes politiku, ko pieprasa SPD.

«Kas attiecas iz veselības aprūpes sistēmu, arī mēs vēlamies kursa uzlabojumus,» mediju grupai «Funke» sniegtajā intervijā norādīja Kauders.

Otrdienas pēcpusdienā paredzētas CDU un CSU savstarpējās konsultācijas.

Merkele, CSU līderis Horsts Zēhofers un SPD priekšsēdētājs Martins Šulcs tikās jau pirmdien, taču atklātībā nav parādījušās nekādas ziņas par šajās sarunās panākto progresu.

Kā ziņots, Šulcs pirmdien paziņoja, ka vēlas pārskatīt būtiskākos sākotnējās vienošanās punktus, jo par oficiālo koalīcijas sarunu uzsākšanu svētdien notikušajā SPD kongresā nobalsoja tikai 56% delegātu, atklājot dziļo šķelšanos SPD rindās.

SPD vadība, mēģinot nomierināt neapmierinātos partijas ierindas biedrus, pieprasījusi, lai konservatīvie vēl vairāk piekāptos imigrācijas un veselības aprūpes jautājumos.

Šulca kā partijas līdera pozīcijas kļūst arvien nedrošākas, jo pēc pazemojošās sakāves, ko SPD cieta septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās, sociāldemokrātu popularitāte, kā liecina aptaujas, turpina mazināties.

Viens no SPD pārstāvjiem līdzšinējā Merkeles valdībā - transporta ministrs Volfgangs Tīfenzē - otrdien paudis šaubas, vai Šulcam vajadzētu ieņemt kādu amatu jaunajā kabinetā.

Ministra portfeļa pieņemšana iedragās Šulca uzticamību, ņemot vērā viņa kādreizējo atteikšanos strādāt Merkeles valdībā, sarunā ar laikrakstu «Die Welt» norādījis Tīfenzē.

Datums, kad sāksies oficiālās koalīcijas sarunas, joprojām nav zināms, taču sagaidāms, ka tas notiks šonedēļ un ka tās varētu ievilkties līdz pat martam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu