Venecuēlas prezidenta vēlēšanās nevarēs kandidēt opozīcijas politiķi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēlas Augstākā tiesa izslēgusi opozīciju no gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, nobruģējot ceļu nepopulārā sociālistu prezidenta Nikolasa Maduro atkārtotai uzvarai.

Opozīcijas alianse Demokrātiskās vienotības apaļais galds (MUD) nolēma nepiedalīties decembrī notikušajās vietējās vēlēšanās, norādot, ka tās būs tikpat negodīgas, cik bijušas oktobrī notikušās gubernatoru vēlēšanas. Abās vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja valdību atbalstošie kandidāti.

Aliansi veidojošajām partijām prezidenta vēlēšanām vajadzēja reģistrēties šīs nedēļas nogalē.

Tomēr ceturtdien valdībai labvēlīgi noskaņotā Augstākā tiesa lika nacionālajai vēlēšanu padomei par sešiem mēnešiem atlikt partiju reģistrāciju. Prezidenta vēlēšanas sākotnēji bija paredzēts rīkot decembrī, tomēr jau tagad zināms, ka tās tiks sarīkotas līdz 30.aprīlim. Konkrēts datums vēl nav zināms.

Līdz ar to opozīcija vēlēšanās piedalīties nedrīkstēs. Tiesa lēmuma pamatojumu neatklāja.

Vēlēšanu rīkošanas datumu pārcelt bija prasījusi Maduro lojālā Konstitucionālā sapulce, kas augustā pārņēma likumdošanas varu no opozīcijas kontrolētā parlamenta.

Venecuēlas opozīcija ir sašķelta, un tai nav noteikta līdera. Tāpēc daudzi bija brīdinājuši, ka valdība pārcels vēlēšanas, lai izmantotu opozīcijas vājumu.

Naftas ražotājvalsts Venecuēlas ekonomiku ir smagi skārusi naftas cenu krišanās, un inflācija šajā valstī ir viena no augstākajām pasaulē. Pārtikas produktu un citu svarīgāko preču trūkums ir pamudinājis simtiem tūkstošu cilvēku bēgt uz kaimiņvalsti Kolumbiju.

Pret valdību vērstos protestos pagājušajā gadā gāja bojā vairāk nekā 120 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu