Erdogans draud paplašināt Turcijas ofensīvu Sīrijas ziemeļos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien draudēja paplašināt Ankaras operāciju, kas Sīrijas ziemeļos izvērsta pret kurdu kaujiniekiem.

«Mēs tur turpināsim mūsu cīņu, līdz uz mūsu robežām, kas ved uz Irāku, vairs nebūs teroristu,» viņš paziņoja runā Ankarā, solot «iztīrīt» kurdu kaujinieku kontrolēto Menbižas pilsētu, kas atrodas uz austrumiem no Afrīnas, kuras apkārtnē izvērsta Turcijas operācija.

Erdogans solīja turpināt operāciju, līdz «mēs sasniegsim savus mērķus, kad mēs, kā solīts, iztīrīsim Menbižu no teroristiem».

Viņš kritizēja Turcijas sabiedrotos, tostarp ASV, kuri aicinājuši, lai operācija būtu «īsa» un «ierobežota».

«Cik ilgu laiku prasīja Afganistāna? Gandrīz 20 gadus. Cik ilgu laiku tā ilga Irākā? Gandrīz 18 gadus!» paziņoja Erdogans, vēršot uzmanību iepriekšējām intervencēm.

Viņš piebilda, ka Turcijas operācijā līdz šim «neitralizēti 343 teroristi».

Kopš operācijas sākuma krituši trīs Turcijas karavīri.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR) paziņojusi, ka kopš Turcijas operācijas sākuma gājuši bojā 58 Ankaras atbalstītie sīriešu kaujinieki, kā arī 53 ASV atbalstīto Sīrijas demokrātisko spēku un kurdu grupējuma «Tautas aizsardzības vienības» (YPG) kaujinieki.

Spriedze Vašingtonas un Ankaras attiecībās jau tā ir augstā, bet Turcijas operācija abu sabiedroto attiecības ir vēl vairāk saasinājusi. Abas puses paudušas atšķirīgu viedokli par Erdogana un ASV prezidenta Donalda Trampa trešdien notikušās telefonsarunas saturu.

ASV paziņoja, ka Tramps aicinājis Turciju «ierobežot tās militāro rīcību». Tikmēr Turcijas amatpersona norādīja, ka Vašingtonas paziņojums «precīzi neatspoguļo [telefonsarunas] saturu».

Turcijas karaspēks un tā sabiedrotais Sīrijas nemiernieku grupējums «Brīvā Sīrijas armija» ir iesaistījušies ofensīvā Afrīnas reģionā, kuru kontrolē YPG. Ofensīva sākās sestdien, atklājot jaunu fronti Sīrijas pilsoņkarā, kurš ilgst jau septiņus gadus.

Ankara uzskata YPG par draudu, jo šis grupējums ir saistīts ar kurdu separātistu organizāciju «Kurdistānas Strādnieku partija» (PKK), kas ar bruņotu cīņu mēģina panākt lielāku autonomiju Turcijas kurdu minoritātei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu