ES apstiprinās vadlīnijas sarunām par pārejas periodu pēc «Brexit»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Paredzēts, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministri pirmdien apstiprinās vadlīnijas sarunām ar Lielbritāniju par tā dēvēto pārejas periodu, kas, kā iecerēts, ilgs gandrīz divus gadus pēc «Brexit» un kura laikā Apvienotajai Karalistei būs jāturpina ievērot bloka tiesību normas.

Tomēr paredzētie pārejas perioda nosacījumi jau izraisījuši «Brexit» atbalstītāju sašutumu Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas vadīto konservatīvo rindās, tiem apgalvojot, ka tas Apvienoto Karalisti pārvērtīs par Briseles «vasaļvalsti».

Saskaņā ar vadlīnijām Eiropas Komisijas (EK) «Brexit» sarunu delegācijas vadītājam Mišelam Barnjē, kuras pirmdien gatavojas apstiprināt dalībvalstu ministri, pārejas periods ilgs no Lielbritānijas izstāšanās brīža - 2019.gada 29.marta līdz 2020.gada 31.decembrim.

Saskaņā ar tā dēvēto sarunu direktīvu Lielbritānijai šajā laikā būs jāturpina ievērot ES tiesību normas, «it kā tā būtu dalībvalsts». Vadlīnijas paredz, ka Londonai būs jāievēro pat tās normas, kas tiks ieviestas jau pēc «Brexit», taču tai vairs nebūs nekādas teikšanas to pieņemšanā.

Vadlīnijas paredz, ka pārejas periodam jābūt «skaidri definētam un laikā ierobežotam».

Sarunas par pārejas periodu varētu sākties jau šonedēļ, un tās paredzēts pabeigt līdz martam, lai pēc tam varētu ķerties pie sarunām par turpmākajām Lielbritānijas un ES attiecībām, tajā skaitā par jauno tirdzniecības līgumu starp abām pusēm.

Tomēr sarunas par pārejas periodu var izrādīties sarežģītākas, nekā cerēts, uzskata analītiķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu