Fitnesa aplikācija atklāj ASV militāro bāzu atrašanās vietas Sīrijā un Afganistānā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: "Strava"

Mobilā fitnesa aplikācija «Strava» publicējusi karti ar lietotāju visbiežāk izmantotajiem skriešanas maršrutiem. Atklājies, ka kartē labi redzama ASV karavīru pārvietošanās pa militāro bāzu teritoriju tādās valstīs kā Sīrija un Afganistāna, vēsta raidorganizācija BBC.

ASV gaisa spēku pulkvedis Džons Tomass laikrakstam «The Washington Post» sacīja, ka izmeklējot notikušo.

Aplikācijas «Strava» lietotājiem ir izvēle - padarīt savus datus publiski pieejamus vai privātus. Sastādot lietotāju aktivitātes karti, privātie dati netika izmantoti, apliecināja aplikācijas pārstāvji.

Militāro objektu parādīšanās sporta aplikācijas kartē liek domāt, ka daudzi karavīri visā pasaulē to izmanto un brīvi dalās ar datiem par savu atrašanās vietu.

Jaunākā «Strava» karte tika publicēta 2017.gada novembrī, bet lielāka uzmanība tai tika pievērsta vien pagājušajā nedēļas nogalē, kad austrāliešu students Neitans Rasers, meklējot informāciju par kartogrāfiju, uzgāja «Strava» kartes, kurās iezīmētas ASV militāro objektu atrašanās vietas ārvalstīs un pat to izkārtojums.

Bāzu atrašanās vietu var uzzināt arī citos ceļos, piemēram, izmantojot «Google Earth» satelītuzņēmumus. Taču «Strava» aktivitāšu karšu publiskā pieejamība dod pamatu bažām, jo parāda personāla kustību bāzes iekšienē un to, kurās bāzes daļās ir vislielākā karavīru aktivitāte. Turklāt aplikācija uztvērusi datus arī ārpus bāzes teritorijas - domājams, tās ir vietas, kur notikušas militārās mācības vai arī notiek patrulēšana.

Aplikācija ir populāra Rietumos, tāpēc Tuvo Austrumu kartēs rietumvalstu bāzes īpaši izceļas.

«Strava» kartēs identificējami tādi objekti kā ASV bāzes Sīrijā un Irākā, Lielbritānijas gaisa spēku objekts Folklenda salās, kā ar Francijas armijas bāze Nigērā. Arī Krievijas bāzē Hmeimimā, Sīrijā, fiksēta aktivitāte.

Aplikāciju lieto miljoniem cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu