ASV diplomāts: Krievija nav izdarījusi neko Donbasa konflikta izbeigšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija nav spērusi nekādus soļus, lai Donbasā izbeigtu bruņoto konfliktu un apturētu agresiju Ukrainā, žurnālistiem pavēstījis ASV īpašais sūtnis Ukrainas jautājumos Kurts Volkers, vēsta tīmekļa medija «Hromadske».

«Nav nekāda pārsteiguma - [Donbasa] teritoriju okupēja Krievija, un tā atrodas Krievijas kontrolē,» sacīja diplomāts.

Izsakoties par tikšanos ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgu Vladislavu Surkovu, Volkers norādīja, ka ticis runāts par pārejas punktu skaita palielināšanu Donbasā, kā arī par Krievijas karavīru statusu Ukrainā.

«Mēs runājām par gūstekņu apmaiņu. Notika veiksmīga apmaiņa pirms Ziemassvētkiem, kurā klāt bija kā ukraiņi, tā krievi.»

«Pirmā daļa [sarunās ar Krieviju] bija par sekojošo - es Krievijas pusei darīju zināmu Vašingtonas dziļo vilšanos par to, ka Krievija nav izdarījusi absolūti neko, lai izbeigtu konfliktu, un nav izvedusi karaspēku kopš tā brīža, kad mēs sākām šo procesu,» sacīja Volkers.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu