Havaju salu viltus trauksmē vaino cilvēka kļūdu un neatbilstošo procedūru

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Eugene TANNER / AFP

ASV Havaju salās 13.janvārī viltus trauksmes par it kā tuvojošos ballistisko raķeti izziņošanā vainojama cilvēka kļūda un neatbilstošā trauksmes procedūra, otrdien apliecināja ASV Federālā Sakaru komisija (FCC).

Cilvēks, kurš izplatījis viltus trauksmi, atteicies runāt ar FCC, bet nodevis tai rakstisku skaidrojumu.

Havaju salās notikusi trauksmes sistēmas pārbaude, bet šis cilvēks kļūmīgi mācības noturējis par īstu brīdinājumu par raķetes draudiem.

Viņš reaģējis, nosūtot trauksmes ziņu. Vadības akcepts tam nav saņemts.

Trauksmes ziņa Havaju salās tika nosūtīta uz mobilajiem telefoniem, televīzijām un radio, salu iedzīvotājos izraisot paniku.

Pēc viltus trauksmes izsūtīšanas pagājušas 38 minūtes, līdz tā atcelta, jo Havaju salās nav standartizētas sistēmas labojumu izsūtīšanai, norādīja FCC.

Nervus kutinošā kļūda pieļauta laikā, kad starptautiskajā sabiedrībā pastāv liela spriedze jautājumā par Ziemeļkorejas kodolprogrammas un ballistisko raķešu programmas attīstību.

Pēc trauksmes izziņošanas 38 minūšu laikā Havaju iedzīvotāji pārdzīvoja, iespējams, ļaunākos mirkļus savā mūžā, mēģinot paslēpties pagrabos vai citās drošākās vietās.

Kļūdaini izplatītajā ziņā bija teikts, ka Havaju salām tuvojas ballistiskā raķete, ka tā nav mācību trauksme un ka iedzīvotājiem nekavējoties jāmeklē patvērums.

Havaju salu gubernators Deivids Ige preses konferencē pēc viltus trauksmes paziņoja, ka ir dusmīgs un sarūgtināts par šo incidentu, atvainojās un uzsvēra, ka štats gādās, lai nekas tāds vēlreiz nenotiktu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu