Dienvidjemenas separātisti ieņēmuši Adenu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Dienvidjemenas separātisti pēc divu dienu kaujām pārņēmuši kontroli pār reģiona lielāko pilsētu Adenu, otrdien pavēstīja vietējie iedzīvotāji. Starptautiski atzītā prezidenta Abdrabu Mansura Hadi valdības rīcībā palikusi vien prezidenta pils.

Kauju dēļ, kas izraisījušās starp Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) atbalstītajiem dienvidu separātistiem un Saūda Arābijas atbalstītajam prezidentam Hadi lojālajiem spēkiem, draud izjukt vienotā fronte pret šiītu hutiešu nemiernieku kustību valsts ziemeļos, kas savukārt saistīta ar Irānu.

AAE bijuši svarīga loma Saūda Arābijas vadītajā arābu valstu koalīcijā, kas atbalstījusi Hadi valdību, kopš hutieši pirms trim gadiem pārņēma savā kontrolē lielāko daļu valsts ziemeļu, arī galvaspilsētu Sanu.

Hadi valdība darbojas Adenā, bet viņš pats dzīvo Saūda Arābijā.

Pērn ar mērķi no jauna radīt Dienvidjemenas valsti izveidotajai Dienvidu Pārejas padomei (DPP) lojālie spēki ieņēmuši pēdējo Hadi Prezidenta aizsardzības spēku bastionu Darsādas rajonā Adenas ziemeļos, apliecināja vietējie iedzīvotāji. Kaujās dažkārt izmantota smagā artilērija un tanki.

Virs bāzes vārtiem pacelts neatkarīgās Dienvidjemenas karogs, redzams fotoattēlos, ko aktīvisti publicējuši tīmeklī.

DPP karotāji vēl iepriekš ieņēmuši Hadi lojālistu kontrolposteņus Adenas centrā.

Viņi apstājušies pie Māšēkas pils, kur bāzējas premjerministra Ahmeda bin Dagra valdība.

Kā pastāstīja aculiecinieki, simtiem cilvēku ar dziesmām un dejām svinējuši DPP uzvaru, bet Adenas naksnīgajās debesīs šautas salūta raķetes.

Pūlis arī skandējis saukļus, pieprasot Dienvidjemenas neatkarības atjaunošanu.

Kā pastāstīja avoti DPP, šobrīd notiek sarunas, lai vienotos par to, ka bin Dagra valdība var droši pamest Adenu.

Tiesa gan, avots valdībā sacījis, ka Dagrs netaisās doties prom no Adenas.

Ziemeļjemena un Dienvidjemena apvienojās 1990.gadā, un līdz apvienošanai Adena bija Dienvidjemenas galvaspilsēta.

Par apvienotās valsts galvaspilsētu kļuva agrākā Ziemeļjemenas galvaspilsēta Sana, kas šobrīd, tāpat kā lielākā daļa agrākās Ziemeļjemenas teritorijas, atrodas šiītu nemiernieku kontrolē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu