Lietuvā aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēti trīs cilvēki

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvā kopš decembra aizturēti trīs cilvēki, kas tiek turēti aizdomās, ka par atlīdzību spiegojuši Krievijas labā, ceturtdien paziņojušas Lietuvas tiesībsargājošās iestādes, vienlaikus brīdinot sabiedrību uzmanīties no iespējamajiem spiegu vervētājiem.

Aizturētie ir Lietuvas pilsoņi. Domājams, ka viņi pēc Krievijas izlūkdienestu pasūtījuma snieguši informāciju par Lietuvas militārajiem un stratēģiski svarīgajiem objektiem.

Šie cilvēki aizturēti saistībā ar divām atsevišķām pirmstiesas izmeklēšanām.

Pirmajā izmeklēšanā ir divi aizdomās turētie - viens no viņiem ir Šauļu iedzīvotājs, ierēdnis, kas iepriekš strādājis Lietuvas Gaisa kara spēkos, otrs ir Lietuvas pilsonis, kuram ir pastāvīgas uzturēšanās atļauja ārzemēs.

Otrajā izmeklēšanā aizdomās turētais ir Lietuvas pilsonis, civilpersona, kurš «par atlīdzību sniedzis informāciju par militārajiem objektiem, kas saistīti ar jūras kara floti», žurnālistiem stāstījis Lietuvas kriminālpolicijas biroja priekšnieks Rolands Ķišķis.

Izmeklēšana sākta saskaņā ar militārā izlūkdienesta informāciju, tās gaitā veiktas desmitiem kratīšanu.

Aizdomās turētajiem draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.

Kā preses konferencē norādījis Lietuvas militārā izlūkdienesta vadītājs pulkvedis Remiģijs Baltrēns, aizturētajiem pieejamā informācija nav bijusi slepena un šiem cilvēkiem nav bijusi vajadzīga atļauja strādāt ar konfidenciālu informāciju, tomēr tas neatceļ pašu spiegošanas darbību bīstamību un apdraudējumus valsts drošībai.

Pēc viņa teiktā, vienlaikus tikusi ievākta arī informācija par citām personām, ko, iespējams, varētu savervēt.

«Brīdinām visus Lietuvas Republikas pilsoņus, ka vienmēr pastāv savervēšanas risks, īpaši apmeklējot pie NATO nepiederošas valstis. Lietuvas Republikas pilsoņiem būtu jābūt ļoti vērīgiem un modriem, un, pamanot vervēšanas pazīmes, runāšanu par iespējamu darbu ārvalstu labā, būtu nekavējoties jāziņo par to Lietuvas Republikas izlūkdienestiem,» uzsvēris Baltrēns.

Saskaņā ar prokuratūras informāciju kopš 2014.gada Lietuvā noskaidrotas 12 personas, kas tiek turētas aizdomās par spiegošanu. Pieciem cilvēkiem jau piespriesti sodi, kas saistīti ar brīvības atņemšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu