Grieķijas ministram Maķedonijas nosaukuma sarunu dēļ nosūtīta draudu vēstule

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķijas ārlietu ministram Nikam Kocijam nezināmi cilvēki nosūtījuši vēstuli, kurā viņam un viņa ģimenei izteikti draudi par centieniem atrisināt Maķedonijas nosaukuma radīto diplomātisko strīdu, piektdien paziņojis civilās aizsardzības ministrs Niks Tosks.

Ceturtdien saņemtās vēstules autori teikuši, ka viņi Kocijam ir sagādājuši trīs lodes, telekanālam «ANT1» pavēstīja Tosks.

Viņš par «bīstamu» nosauca draudu vēstuļu sūtīšanu tiem, kuri godīgā ceļā cenšas atrisināt abu valstu diplomātisko strīdu. Policija cenšas identificēt vēstules sūtītājus, piebilda ministrs.

Kocijs, kurš vada Grieķijas sarunas ar Maķedoniju, intervijā aģentūrai «Reuters» ceturtdien pavēstīja, ka Atēnas iesniegs projektus strīda atrisināšanai, un vienošanos varētu panākt līdz jūnijam.

Salonikos 21.janvārī vairāk nekā 50 000 cilvēku pulcējās demonstrācijā, lai protestētu pret jebkādu vārda «Maķedonija» izmantošanu Grieķijas ziemeļu kaimiņvalsts nosaukumā.

Atēnu centrā svētdien paredzēts līdzīgs mītiņš.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju.

Grieķija liedz šai valstij tiesības saukties par Maķedoniju, kas ir arī Grieķijas ziemeļu reģiona nosaukums. Šī strīda dēļ Grieķija ir bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Sarunas par šī strīda atrisināšanu bez panākumiem ilgušas jau vairāk nekā 20 gadus, taču vasarā attiecības abu valstu starpā nedaudz uzlabojās, kad Maķedonijā pie varas nāca sociāldemokrāti un premjera amatā stājās Zorans Zaevs.

Viņš acīmredzot ir apņēmies pārvarēt Grieķijas pretestību Maķedonijas centieniem iestāties NATO un ES.

Grieķija un Maķedonija janvārī paziņoja, ka intensīvi strādā pie gadu desmitiem ilgā strīda par Maķedonijas nosaukumu atrisināšanas.

Iespējams, ka Skopje piekritīs nomainīt valsts nosaukumu no Maķedonijas Republikas uz versiju, kas būtu Atēnām pieņemamāka, piemēram, Ziemeļmaķedoniju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu