Bēbīštūrisms: kāpēc Krievijas sievietes dodas dzemdēt Maiamibīčā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Bēbīšturisms - šis fenomens vairs nav attiecināms tikai uz dienvidamerikānietēm, kuras gaidību pēdējās nedēļās šķērso ASV robežu. Tagad topošās māmiņas no Ķīnas pošas ceļā uz Kaliforniju, bet Krievijas un Ukrainas grūtnieces uz saulaino Maiamibīču, Floridā. Viņu ceļojumiem ir īpašs mērķis - dzemdēt amerikāni, vēsta «novayagazeta.ru».

Aģentūrai «Maiami-mama» ir biroji Maskavā un Maiami. Tās piedāvāto pakalpojumu klāsts ir plašs - sākot ar palīdzību ASV vīzu noformēšanā un medicīnisko pakalpojumu apmaksu, beidzot ar ASV dzimšanas apliecības un pases iegūšanu mazulim.

Kopš 2000.gada dubultojies to ārzemju grūtnieču skaits, kas dodas dzemdēt uz Floridu, liecina ASV dati.

Konstitūcija nodrošina ASV pilsonību ikvienam bērnam, kas piedzimis ASV teritorijā. Tas nozīmē, ka bērns iegūst tiesības dzīvot un mācīties Savienotajās Valstīs, saņemt pabalstus un strādāt. Sasniedzot 21 gada vecumu, viņš varēs palīdzēt uzturēšanās atļaujas nodrošināšanā vecākiem, brāļiem un māsām, kā arī citiem tuviem radiniekiem.

Šādus mazuļus dēvē par «enkura bērniem», kas vēlāk dod iespēju uz ASV pārcelties citiem ģimenes locekļiem. ASV Kongresa dati liecina, katrs ASV pilsonību ieguvušais cittautietis palīdzot uz turieni pārcelties vidēji 3,5 saviem radiem.

Tramps priekšvēlēšanu kampaņas laikā iestājās pret «enkura bērniem», kuru vecāki ir nelegālie imigranti, un pirms stāšanās amatā pat pauda šaubas, vai juridiskie šie bērni tiešām uzskatāmi par pilntiesīgiem ASV pilsoņiem, vēsta raidorganizācija CBS. Ironiskā kārtā «Maiami-mama» un citi līdzīgi uzņēmumi mēdz savus klientus izmitināt Trampa vārdā nosauktajās ēkās.

«The Trump Organization» un Baltais nams atsakās komentēt medijos izskanējušās ziņas par «krievu dzemdēšanas bumu».

Krievijas vietējie mediji ziņo, ka ik gadu uz Floridu dzemdēt dodas vairāk nekā simt grūtnieces no Krievijas, tātad kopš aģentūras «Maiami-mama» darbības uzsākšanas 2004.gadā pasaulē varētu būt nākuši vairāk nekā tūkstoš «jaunie amerikāņi».

Uzņēmums savā mājaslapā piedāvā pakalpojumus dažādās cenu kategorijās: sākot ar «miniservisu» par 6900 ASV dolāriem un beidzot ar «VIP» komplektu par 49 900 dolāriem. Noīrēt iespējams ne vien greznu dzīvokli, bet arī jahtu. Vietnē arī publicētas klientu fotogrāfijas, kuru vidū ir gan Krievijas šovbiznesa spīdekļu, gan arī pavisam parastu ģimeņu attēli.

«Mēs Amerikai neko neatņemam. Es par visu maksāju naudu, kas tur nepareizs?» jautā 31 gadu vecā Oļesja Rešetova, kura devās uz Floridu dzemdēt savu pirmo bērnu.

Nekustamo īpašumu speciālists Romans Bokaria norāda, ka uz ziemeļiem no Maiami esošajā Sanijailā esot par «mazo Krieviju» iesaukts rajons, kurā ir gan krievu žurnāli un restorāni, gan arī ārsti un juristi.

«Maiami-mama» vadītāji savām klientēm iesaka saziņā ar ASV Migrācijas dienestu būt pilnīgi atklātām par brauciena mērķi. Taču uzņēmums tik un tā nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā. Pagājušā gada jūnijā kādu darbinieku apsūdzēja viltus liecību sniegšanā, reģistrējot klientu pases datus. Kompānijas īpašnieki apgalvo, ka neko par to neesot zinājuši.

Apzināta viltus informācijas sniegšana vai pieteikšanās «Medicaid» bezmaksas medicīniskās palīdzības programmai, kas paredzēta trūcīgajiem iedzīvotājiem, var novest pie iekļūšanas «migrācijas melnajā sarakstā», no kura izkļūt nepalīdzēs pat «enkura bērns». Taču būtībā ASV likumdošana dzemdību tūrismu neaizliedz, jo nav nekāda likumīga pamata sievietei gaidību laikā liegt iebraukšanu ASV.

Taču nav zināms, cik ilga šāds bizness spēs pastāvēt. Pērn ASV Kongresā tika iesniegts likumprojekts par grozījumiem, ka pilsonību ASV dzimušajiem mazuļiem varētu piešķirt tikai tad, ja vismaz vienam no vecākiem ir ASV pilsonība, pastāvīgā uzturēšanās atļauja vai arī tas ir aktīvajā dienestā ASV bruņotajos spēkos. Likumprojekts gan nav ticis pieņemts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu