Uz Lielbritānijas laukiem iet bojā raža: «Brexit» dēļ apsīkusi viesstrādnieku straume

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NEIL HALL / REUTERS

Lielbritānijas lauksaimnieki ir spiesti atstāt uz laukiem sapūšanai tonnām dārzeņu, jo Lielbritānijas lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES) ir izraisījis lauksaimniecībā strādājošo darbinieku skaita samazinājumu no citām ES valstīm, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent».

Skotijas zemnieks Džeimss Orrs norāda, ka viņa saimniecībā ārvalstu strādnieku skaits laika periodā no pagājušā gada augusta līdz novembrim samazinājās par 15%.

Orra saimniecība netālu no Skotijas pilsētas Sentendrūsas nodarbojas ar kartupeļu, burkānu, brokoļu, puķkāpostu un pastinaku audzēšanu.

«Mēs vienkārši nespējām novākt visu ražu, rezultātā daļa ražas palika uz lauka sapūt,» zemnieks norādījis Skotijas laikrakstam «Sunday Herald».

Zemnieks lēš, ka uz lauka palikusī produkcija radījusi viņam zaudējumus 30 000 līdz 50 000 sterliņu mārciņu apmērā.

Lielbritānijas lauksaimniecības nozare ļoti lielā mērā paļaujas uz darbaspēku no citām ES dalībvalstīm, galvenokārt Austrumeiropas valstīm.

Savukārt Lielbritānijas zemais vispārējais bezdarba līmenis un lauksaimniecības darbu sezonālais raksturs sarežģī iespējas piesaistīt vietējo darbaspēku.

Tajā pašā laikā kopš «Brexit» referenduma vērojamā sterliņu mārciņas vērtības samazināšanās attiecībā pret eiro nozīmē to, ka Lielbritānija sezonālajiem darbiniekiem no Austrumeiropas ir kļuvusi mazāk pievilcīga.

Britu zemnieki arī bažījas, ka Lielbritānijas «Brexit» vienošanās varētu ierobežot darbaspēka brīvu pārvietošanos, kā rezultātā lauksaimniekiem būtu vēl sarežģītāk piesaistīt strādniekus ražas novākšanai.

Lielbritānijas Nacionālā lauksaimnieku savienība (NFU) nesen veica savienības biedru aptauju Anglijā, Velsā un Skotijā, cenšoties noskaidrot, kāda ietekme uz lauksaimniecības nozari būs Lielbritānijas aiziešanai no ES.

Šīs aptaujas rezultātus paredzēts publiskot tuvāko nedēļu laikā, tomēr, visticamāk, lauksaimnieki būs izteikuši ierosinājumu atjaunot Sezonālo lauksaimniecības darbinieku shēmu (SAWS).

Šī programma, kura tika izbeigta 2013.gadā, garantēja tūkstošiem darba atļauju darbiniekiem no ES neietilpstošām valstīm nodarbinātībai uz noteiktu laiku.

NFU Skotijas nodaļas prezidents Enrdrū Makkorniks uzsvēra, ka piekļuve darbaspēkam uzskatāma par Lielbritānijas lauksaimniecības nozares prioritāti.

«Šogad mums trūkst 10 līdz 20% sezonālo darbinieku, kas ierodas no citām ES valstīm,» viņš piebilda.

Makkorniks pauda viedokli, ka esot būtiski, lai SAWS programma tiek atjaunota jau šogad, jo tas ļautu lauksaimniecības nozarē piesaistīt līdz pat 20 000 darbinieku no valstīm, kas neietilpst ES.

Lielbritānijas pārtikas, lauksaimniecības un lauku lietu departamenta (DEFRA) valsts sekretārs Maikls Govs iepriekš izteicies, ka Lielbritānijas valdība varētu apsvērt SAWS programmas atjaunošanu.

DEFRA pārstāji jau paziņojuši, ka departaments apzinās, ka pietiekama un spēcīga darbaspēka nodrošināšana Lielbritānijas lauksaimniecības sektorā uzskatāma par būtisku priekšnoteikumu valsts lauksaimniecības nozares pastāvēšanai pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Lielbritānijas valdība jau sākusi meklēt un vērtēt iespējamos pašreizējas situācijas risinājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu