Ukraina neatjaunos Saakašvili noteikto komandantstundu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Nakts komandanta stunda, kas Ukrainā bija noteikta opozīcijas līderim Mihailam Saakašvili kā apsūdzētajam apvērsuma plānošanā, netiks atjaunota, otrdien paziņoja Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko.

Bijušais Gruzijas prezidents Saakašvili «beidzot ir sācis nākt uz nopratināšanām», tāpēc «mēs nepagarināsim» viņam uz nakti noteikto mājas arestu, teikts Lucenko paziņojumā, kuru sociālajā tīklā «Facebook» citēja ģenerālprokurora pārstāve.

Kijevas apelāciju tiesa pagājušo piektdien noteica komandanta stundu no plkst. 22.00 līdz plkst. 7.00 ar termiņu līdz otrdienai Saakašvili, kurš tiek apsūdzēts mēģinājumā sarīkot Krievijas atbalstītu apvērsumu Ukrainā.

Ar šo tiesas spriedumu Saakašvili arī tika aizliegts atstāt Kijevu bez tiesas vai prokuratūras atļaujas.

49 gadus vecais Saakašvili sacīja, ka šī apelāciju tiesas lēmuma mērķis ir ierobežot viņa politisko darbību, bet solīja turpināt savus centienus gāzt Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, kuru viņš apsūdz korupcijā.

Ukrainas prokurori apgalvo, ka Saakašvili sadarbojies ar bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča sabiedrotajiem un pieņēmis naudu no Krievijas.

Saakašvili, kura prezidentūras laikā 2008.gadā bija noticis īss karš starp Gruziju un Krieviju, atbalstīja tautas sacelšanos Kijevā, kurā 2014.gadā tika gāzts Maskavas atbalstītais Ukrainas prezidents Janukovičs.

Porošenko 2015.gadā palīdzēja Saakašvili kļūt par Odesas apgabala gubernatoru, bet viņš pēc 18 mēnešiem atkāpās no šī amata, apsūdzot Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili pašlaik ir bez pilsonības, jo viņa Gruzijas pilsonība tika anulēta 2015.gadā pēc Ukrainas pilsonības iegūšanas, savukārt Ukrainas pilsonība viņam tika atņemta jūnijā.

Saakašvili septembrī nelegāli ieradās Ukrainā, bet decembrī tika aizturēts krimināllietas ietvaros par palīdzību noziedzīgas organizācijas dalībniekiem un viņu noziedzīgās darbības slēpšanu.

Lucenko ir paziņojis, ka Saakašvili akcijas finansējis Janukoviča «ģimenes baņķieris» Sergejs Kurčenko, kurš Saakašvili dibinātajai Jauno spēku kustībai nodevis pusmiljonu dolāru.

Gruzijas tiesa janvāra sākumā aizmuguriski piesprieda Saakašvili trīs gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu