Latviešu hakeris ASV atzīst vainu vērienīgā kiberuzbrukumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIB

Latvijas pilsonis Pēteris Sahurovs šonedēļ Mineapolisas tiesā atzinis vainu vērienīgā uzbrukumā laikraksta «Minneapolis Star Tribune» interneta vietnei, cenšoties no tās lietotājiem izspiest naudu. 28 gadus vecais Sahurovs atzina vainu vienā apsūdzības punktā par sazvērestību ar nolūku pastrādāt tiešsaistes krāpšanu, teikts paziņojumā ASV Tieslietu departamenta mājaslapā.

Spriedumu Sahurova lietā nolasīs šā gada 6.jūnijā.

28 gadus vecais Sahurovs 2011.gadā tika apsūdzēts tiešsaistes krāpšanā un sazvērestībā ar nolūku pastrādāt tiešsaistes krāpšanu, kā arī par datoru bojāšanu. Sahurovu 2011.gadā Latvijas policija aizturēja Rēzeknē, taču viņš pamanījās pazust no likumsargu redzesloka un tika izsludināts starptautiskajā meklēšanā, līdz 2016.gada novembrī tika aizturēts Polijā.

Vienu brīdi Sahurovs bija FIB piektais meklētākais kibernoziedznieks un par viņa notveršanu bija izsludināta 50 000 dolāru liela atlīdzība.

Sahurovs kopā ar citiem izveidoja viltus reklāmas aģentūru un uzdevās par ASV viesnīcu ķēdes pārstāvjiem, lai nopirktu reklāmu vietnē «startribune.com».

Kad reklāma tika izvietota internetā, noziedznieki izmainīja reklāmas kodu, lai ar vīrusu inficētu lietotāju datorus. Ļaunatūra «iesaldēja» datorus un pēc tam izmeta virkni paziņojumu, aicinot par 49,95 ASV dolāriem iegādāties «pretvīrusa» programmu problēmu atrisināšanai. «Pretvīruss» atsāka datoru darbību, taču ļaunatūra palika datoros. Lietotāji, kuri neiegādājās «pretvīrusu», vairs nevarēja piekļūt failiem savos datoros.

Pēc prokuratūras aplēsēm, ar šo shēmu Sahurovs ar līdzzinātājiem nopelnījuši vairāk nekā divus miljonus dolāru. Shēma bija aktīva vismaz no 2009.gada maija līdz 2011.gada jūnijam.

Sahurovs atzina, ka no shēmas esot nopelnījis no 150 000 līdz 250 000 dolāru, norāda ASV Tieslietu departaments.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu