«Viņi man lika nogalināt paša māti.» Karā ierautie Dienvidsudānas bērni

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Šomēnes bruņoto kaujinieku grupējumi Dienvidsudānā palaida brīvībā vairāk nekā 300 bērnu kareivju. Piecu gadu laikā, kopš tur norisinās pilsoņu karš, tā ir otrā lielākā šāda veida atbrīvošana, tomēr ar to vien ir par maz. Tiek uzskatīts, ka visās iesaistītajās pusēs karo kopumā vairāk nekā 19 000 nepilngadīgo, vēsta aģentūra AP.

«Ieroču nolikšanas» ceremonijā piedalījās 87 meitenes un 224 zēni, kuri bija ierauti nežēlīgajā karā. Atgriešanās normālā ikdienā ir tikai «ceļa sākums», norādīja ANO misijas Dienvidsudānā vadītājs Deivids Šīrers.

Līdz šim ar ANO iesaisti izdevies panākt 2000 bērnu kareivju atbrīvošanu. Katrs desmitais no viņiem nav sasniedzis pat 13 gadu vecumu.

Foto: AFP/Scanpix

17 gadus vecā Kristofera skatiens ceremonijas laikā bija nodurts zemē. Viņa aplausi nebija entuziasma pilni. «Viņi man lika nogalināt paša māti,» viņš klusām saka.

Pirms septiņiem gadiem, kad konflikti bija lokāli, Kristoferu savervēja opozīcijas kaujinieki. Viņš bija tikai desmit gadus vecs. Kādu dienu uz kaujinieku apmetni atnāca Kristofera māte un lūdzās komandieriem, lai tie atlaiž viņas dēlu.

Foto: AFP/Scanpix

«Viņi teica, ka man vai nu viņa jānošauj, vai arī jāmirst pašam,» stāsta zēns. «Man nebija izvēles. Es lūdzu Dievam piedošanu.»

Taču puika vēl nekad nebija izmantojis ieroci. Viņš nospieda gaili, bet tas ieķērās, un viņa māte aizbēga prom. Kristofers atklāj, ka ģimene viņam esot piedevusi.

Foto: AFP/Scanpix

Atbrīvotie bērni varēja atgriezties ģimenēs un trīs mēnešus saņemt bezmaksas pārtikas pakas un psihosociālo palīdzību. Viņi arī varēs apmeklēt skolu.

Tomēr, lai arī simtiem bērnu ir atgriezušies, pastāv bažas, ka jaunu konfliktu gadījumā viņi varētu no jauna tikt ierauti karā. «Ja miers netika uzturēts (..), mēs šos bērnus zaudēsim,» norāda UNICEF pārstāve Anna Hadžikrosa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu