Izjukušas Ziemeļīrijas valdības veidošanas sarunas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļīrijā trešdien izjukušas sarunas par jaunās valdības veidošanu, un bijusī reģiona premjerministre aicinājusi Lielbritāniju ieviest tiešo pārvaldi.

«Mūsuprāt, nav nekādu izredžu, ka šīs sarunas novedīs pie valdības izveidošanas,» paziņoja Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) līdere Arlīna Fostere.

Viņa norādīja, ka starp probritānisko DUP un īru nacionālistu partiju «Sinn Fein» joprojām pastāv «nopietnas un ievērojamas domstarpības» par īru valodas izmantošanu Ziemeļīrijā.

«Tagad Viņas Majestātes valdības pārziņā ir budžeta izveidošana un politisko lēmumu pieņemšana par mūsu skolām, slimnīcām un infrastruktūru,» piebilda Fostere.

«Pārāk ilgi kavējusies ikvienu Ziemeļīrijas iedzīvotāju ietekmējošu lēmumu pieņemšana,» atzina DUP līdere.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja un viņas Īrijas kolēģis Leo Varadkars pirmdien ieradās uz sarunām Belfāstā, raisot cerības par vienošanās panākšanu.

Fostere otrdien paziņoja, ka abu līderu ierašanās drīzāk novērsusi uzmanību un traucējusi sarunām. Dienu vēlāk viņa uzstāja, ka ilgtspējīgas un pilnībā darboties spējīgas valdības izveidošana joprojām ir DUP mērķis, tomēr «mēs nepieņemsim vienpusēju vienošanos».

Ziemeļīrijas katoļu un protestantu varas dalīšanas valdības darbs apstājās 2017.gada janvārī, kad tā izjuka saistībā ar pavirši izstrādāto zaļās enerģijas projektu. Domstarpību plaisa izpletās kultūras un politisko jautājumu jomā, «Sinn Fein» pieprasot aizsardzību īru valodai, kas tagad kļuvis par galveno klupšanas akmeni.

Abas partijas vaino viena otru strupceļā, kas apdraud varas dalīšanu - galveno veiksmi Ziemeļīrijas 1998.gada miera līgumā, ar ko tika apturēta gadu desmitiem ilgusī asinsizliešana.

Vairāki Lielbritānijas valdības noteiktie beigu termiņi administrācijas izveidošanai ir pagājuši, vairojot varbūtību, ka Lielbritānijas valdība Ziemeļīrijā noteiks tiešo pārvaldi no Londonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu