Cik apšaudes ASV skolās notikušas kopš gada sākuma?

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd rit tikai septītā 2018.gada nedēļa, bet ASV skolās šogad reģistrētas jau astoņas apšaudes, kurās ir cietušie vai bojā gājušie, ziņo tīmekļa medijs «The Guardian».

Kā ziņots, trešdien Floridas Mārdžorijas Stounmenas Daglasas vidusskolā norisinājās apšaude, kurā tika nogalināti 17 cilvēki. Apšaudi skolā sarīkoja 19 gadus vecais bijušais skolās audzēknis Nikolass Kruss, kurš sociālajos tīklos iepriekš dižojies ar šaujamieročiem un izteicis vēlmi šaut uz cilvēkiem.

Tā bija jau astotā apšaude skolās šogad, kas nozīmē, ka šogad skolās reģistrēts vidēji vairāk par vienu apšaudi nedēļā.

Mazāk nekā pirms mēneša 15gadus vecs skolēns sāka šaut skolā Kentuki štatā, nogalinot divus cilvēkus, bet vēl 18 ievainojot.

Pārējās šogad ASV skolās notikušās apšaudes bijušas mazāka mēroga, tomēr ne mazāk drūmas.

Demokrātu pārstāvis ASV Kongresā Bils Nelsons pēc trešdienas apšaudes izteicās: «Vai mēs sāksim sagaidīt, ka šādas apšaudes kļūst par rutīnu? Pēc katra gadījuma mēs sakām «vienreiz pietiek», un bet tas tāpat turpina notikt.»

ASV Kongress līdz šim vienmēr atteicies pastiprināt ieroču aprites notikumus. Šādi rīkoties Kongress atteicās arī pēc tam, kad 2012.gadā Ņūtaunas Sendijas Hukas pamatskolā apšaudē tika nošauti 20 bērni un seši skolas pedagogi.

«Mēs samazinām slieksni tam, cik trakam kādām jābūt, lai viņš sarīkotu masveida apšaudi,» pagājušajā gadā sarunā ar «The Guardian» norādīja Ostins Jubenkss, kurš izdzīvoja 1999.gadā notikušajā apšaudē Kolumbainas vidusskolā.

Jubenkss izteicās, ka informācijai par arvien regulārākajām masveida apšaudēm ASV viņš «seko» līdzi ar vien bailēm un satraukumu.

Pagājušā gada decembrī ASV Kongress ne tikai noraidīja ierosinājumus pastiprināt ieroču aprites noteikumus. Tā vietā republikāņu pārstāvji Kongresā panāca, ka ieroču nēsāšanas noteikumi federālā mērogā tiek padarīti vēl mērenāki.

Pašreizējas ASV prezidents Donalds Tramps savā priekšvēlēšanu kampaņā vairākkārt pauda atbalstu ASV ietekmīgajam ieroču lobijam - Nacionālā šaujamieroču asociācija (NRA), solot nepieļaut nekādus jaunus ierobežojumus amerikāņu tiesībām nēsāt šaujamieročus.

Saskaņā ar ieroču kontroles organizācijas «Everytown for Gun Safety» apkopotajiem datiem, ASV skolu teritorijā kopš šā gada sākuma šaujamieroči izmantoti vismaz 18 reizes.

Astoņos gadījumos šajos incidentos cietušo nebija. Savukārt vēl divos gadījumos skolu teritorijā reģistrētas pašnāvības, kurās izmantoti šaujamieroči.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu