ASV Senāts noraida imigrācijas reformas priekšlikumus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kongresa augšpalāta Senāts ceturtdien noraidīja vairākus imigrācijas reformas priekšlikumus, tai skaitā divpartiju plānu un prezidenta Donalda Trampa piedāvātu priekšlikumu. Šādi tika sagrautas cerības, ka Kongress varētu drīzumā izlemt simtiem tūkstošu imigrantu jauniešu likteni, kuri tika nelegāli ievesti ASV kā bērni un tiek dēvēti par «sapņotājiem».

Republikāņu kontrolētais Senāts bija devis sev laiku līdz nedēļas beigām, lai panāktu vienošanos, kas paredz iespēju piešķirt ASV pilsonību 1,8 miljoniem «sapņotāju», pastiprināt robežapsardzi un padarīt stingrākus pastāvošos legālas imigrācijas noteikumus.

Vēl ir palikušas tikai dažas nedēļas līdz 5.marta termiņam, pēc kura tūkstošiem «sapņotāju» draudēs izraidīšana.

Senātā tika noraidīti visi četri ceturtdien izvirzītie priekšlikumi, tai skaitā divpartiju plāns, kas saņēma 54 senatoru balsis par un 45 balsis pret, bet tā pieņemšanai bija nepieciešamas vismaz 60 balsis par.

Tramps bija nosaucis šo plānu par «pilnīgu katastrofu», Baltā nama administrācija to raksturoja kā «ļoti neapdomīgu» un draudēja, ka prezidents varētu tam uzlikt veto.

Divpartiju plāns bija paredzējis veikt tikai ierobežotas izmaiņas imigrantu ģimeņu apvienošanā un nemainīt vīzu loteriju.

Tramps tā vietā ierosināja savu plānu, kas piedāvātu 1,8 miljoniem «sapņotāju» legālu statusu un nodrošinātu 25 miljardu ASV dolāru piešķiršanu robežapsardzes pastiprināšanai, tostarp mūra būvniecībai uz Meksikas robežas, bet arī ievērojami iegrožotu legālo imigrāciju, izbeidzot vīzu loteriju pēc «dažādības» principa un ierobežojot ģimeņu apvienošanos.

Senāts noraidīja Trampa ierosināto plānu ar 60 balsīm pret un 39 balsīm par, un šis balsojums parādīja, ka ar Trampa plānu ir neapmierināti pat senatori no viņa Republikāņu partijas.

«Sapņotāju» liktenis ir neskaidrs, kopš Tramps septembrī paziņoja, ka atceļ programmu «Attiecībā uz bērnībā ieceļojušajiem atliktie pasākumi» (DACA), kas bija pieņemta ar Baraka Obamas izpildrīkojumu un ar kuru «sapņotāji» tiek pasargāti no deportēšanas.

Tramps gan toreiz atlika sava lēmuma īstenošanu, atvēlot Kongresam sešus mēnešus līdz martam, lai tas varētu izstrādāt galīgo risinājumu attiecībā uz programmas dalībniekiem.

Ja vienošanās netiks panākta, tad no 5.marta var tikt uzsākta šajā programmā reģistrēto 690 000 «sapņotāju» un 1,1 miljona nereģistrēto «sapņotāju» deportēšana.

Trampa rīkojumu par šīs programmas atcelšanu gan ir bloķējuši divi ASV tiesneši, tāpēc DACA pagaidām var palikt spēkā, ļaujot programmas dalībniekiem pieteikties statusa atjaunošanai.

Augstākā tiesa piektdien izlems, vai izskatīt šo jautājumu. Ja tiesa lietu pieņems, lēmums ir gaidāms līdz pavasara beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu