Ministrs: Polija iestājas pret ES fondu finansējuma saistīšanu ar likuma varu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Polija un arī citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis iestājas pret vēlmi saistīt ES fondu finansējumu ar likuma varas stāvokli dalībvalstīs, paziņojis Polijas investīciju un attīstības ministrs Ježijs Kveciņskis.

Viņš norādīja, ka šādiem pasākumiem būtu jāgūst visu dalībvalstu atbalsts, jo bloka jauno budžetu ir jāapstiprina visām ES valstīm, vēsta Polijas Radio.

«Mēs ļoti stingri iebildīsim pret šādiem risinājumiem,» uzsvēra ministrs.

Bloka līderi nākamā ES daudzgadu budžeta plānus nākamnedēļ apspriedīs neoficiālā samitā.

Varšava ir ierauta strīdā ar Briseli par Polijas valdības veiktajiem pārkārtojumiem valsts tiesu sistēmā.

ES tieslietu un patērētāju aizsardzības komisāre Vera Jourova janvārī paziņoja, ka Brisele izskata iespējas ES fondu finansējuma izmaksāšanu padarīt atkarīgu no tieslietu sistēmas efektivitātes un likuma varas ievērošanas dalībvalstī.

Eiropas Komisija (EK) 20.decembrī iedarbināja ES līguma septīto pantu, reaģējot uz Polijas realizētajām tiesu sistēmas reformām, kuras, kā apgalvo Brisele un Polijas opozīcija, grauj tiesu varas neatkarību un varas nošķiršanas principus. ES līguma septītais pants nekad iepriekš nav izmantots un var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē.

Polijā valdošā konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» (PiS) ir norādījusi, ka valsts tiesu sistēmā reformas nav veiktas kopš komunistu laikiem, un daudzi tiesneši ir korumpēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu