Narkobarons El Čapo sūdzas par apstākļiem ASV cietumā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bēdīgi slavenais meksikāņu narkobarons Hoakins Gusmans, kurš pazīstams kā El Čapo, ceturtdien iesniedzis vēstuli, kurā sūdzas par sliktajiem apstākļiem ieslodzījumā ASV, kuru dēļ viņš nespējot pienācīgi sagatavoties tiesai, vēsta aģentūra AP. Gusmanu sagūstīja 2016.gada janvārī pēc viņa otrās izbēgšanas no cietuma.

Gusmana advokāts Eduardo Balareso norāda, ka viņa klients negrasās atzīt savu vainu vai sadarboties ar ASV varasiestādēm.

Gusmans patlaban atrodas vieninieka kamerā cietumā Manhetenā. Meksikā Gusmans divreiz izbēga no cietuma. Pēdējā bēgšanas reizē viņš izmantoja 1,6 kilometrus garu tuneli, kura viens gals veda uz dušu Gusmana kamerā.

ASV tiesnesis noraidīja Gusmana prasību runāt atklātā tiesas sēdē. Prokurori pauda bažas, ka tādā veidā narkobarons varētu mēģināt nosūtīt ziņu saviem sabiedrotajiem. Tiesnesis lēma, ka nākotnē Gusmanam būs iepriekš jāsaskaņo savs sakāmais.

Advokāts norāda, ka vieninieka kamerā, kurā Gusmans pavada 23 stundas diennaktī, visu laiku esot «vai nu pārāk karsti, vai arī pārāk auksti» un viņš ciešot no «konstantām galvassāpēm». Viņu neapmierina arī tas, ka viņam tikpat kā neesot atļauts komunicēt ar savu ģimeni un pat advokātiem.

«Es domāju, ka ASV tiesu sistēma vismaz dos man iespēju sevi aizstāvēt,» vēstulē raksta Gusmans. «Taču tagad es redzu, ka tā nav taisnība. Es tikai prasu godīgu tiesu.»

Šomēnes tiesnesis piekrita paturēt slepenībā zvērināto vārdus, kas piedalīsies Gusmana tiesas prāvā. Tika paustas bažas par mēģinājumiem ietekmēt zvērinātos.

Gusmans pagātnē izmantojis savus sakarus, lai, esot ieslodzījumā, turpinātu vadīt savu narkokarteli, norādīja prokurori. Viņi apgalvo, ka Gusmanam esot atbalstītāji arī ASV kriminālajās aprindās.

Ja Gusmanu notiesās, viņam draud mūža ieslodzījums.

Gusmans pirmoreiz tika sagūstīts 1993.gadā Gvatemalā, bet 2001.gadā izbēga no pastiprināti apsargāta Meksikas cietuma, paslēpjoties veļas ratiņos.

Meksikas jūras kājnieki ar ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) atbalstu viņu aizturēja 2014.gada februārī Sinaloas štata kūrortpilsētā Masatlanā, kur viņš uzturējās ar savu sievu un divām meitām. Pēc 17 mēnešiem Gusmans izbēga pa pusotru kilometru garu tuneli, kura viens gals bija viņa cietuma kameras dušā.

Viņš tika notverts 2016.gada janvārī Sinaloas štata Losmočisas pilsētā. Varas iestādes sadzina viņam pēdas dažus mēnešus pēc Gusmana slepenas tikšanās ar ASV aktieri Šonu Pennu un aktrisi Keitu del Kastiljo.

Pēc šīs Gusmana notveršanas Penja-Njeto deva rīkojumu paātrināt izdošanas procesu uz ASV.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu