Ukrainas un Krievijas ministri nespēj vienoties par Donbasa miera uzturētājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins un viņa Krievijas kolēģis Sergejs Lavrovs divpusējās tikšanās gaitā Minhenē piektdien runājuši par miera uzturētāju misijas izvietošanu Donbasā, tomēr pagaidām nav spējuši ne par ko vienoties.

«Pagaidām mēs ne par ko neesam vienojušies,» pēc tikšanās ar Lavrovu sacīja Kļimkins.

Krievijai ir atšķirīgs skatījums uz iespējamo miera uzturētāju misiju Donbasā, norādīja ministrs, piebilstot, ka diskusijas ir jāturpina.

«Otra galvenā tēma pēc ķīlnieku un politieslodzīto atbrīvošanas bija miera uzturēšanas operācijas tēma. Mēs par to ilgi runājām. Es teicu, ka mums ir ļoti svarīgi, lai starptautiskā sabiedrība varētu pakāpeniski pārņemt kontroli pār okupētajām teritorijām. Bez tā mēs nespēsim runāt ne par ko, ne par kādu tālāko procesu,» sacīja Kļimkins.

Maskava septembrī izskatīšanai ANO Drošības padomē iesniedza rezolūcijas projektu par ANO «zilo ķiveru» izvietošanu Donbasā EDSO novērotāju apsardzei. Vašingtona savukārt ierosināja, ka ANO kontingents varētu kļūt par «reālu miera uzturēšanas spēku» un «kontrolētu drošību visā strīdus teritorijā» līdz pat Ukrainas-Krievijas robežai.

Pušu starpā, kas iesaistītas centienos panākt Donbasa konflikta noregulējumu, vienprātību panākt miera uzturētāju lietā nav izdevies.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu