Vācijas ārlietu ministrs pauž bažas par ASV politiku

LETA/DPA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SVEN HOPPE / TT NYHETSBYRÅN

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls sestdien pauda bažas par ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas īstenoto politiku, norādot, ka ciešas Eiropas Savienības (ES) un Vašingtonas attiecības ir abu pušu interesēs.

Neviena valsts Eiropā kopš Otrā pasaules kara nav guvusi tik lielu labumu no ASV palīdzības kā Vācija, Gabriēls norādīja Minhenes Drošības konferencē pirms Trampa nacionālās drošības padomnieka Herberta Reimonda Makmāstera runas.

«Iespējams, tas izskaidro, kāpēc īpaši mēs, vācieši, esam satraukti, kad lūkojamies pāri Atlantijas okeānam, jo mēs vairs nepazīstam Ameriku,» viņš atzina.

«Vai mums jāvērtē Amerika pēc darbiem, vārdiem vai tvītiem?» jautāja ministrs.

ASV vairs neuzņemoties vienīgās neapstrīdamās superlielvalsts lomu, ir tikai loģiski, ja tā palīdzības gūšanai paļautos uz tradicionālajiem partneriem Eiropā, kam ir līdzīgas vērtības, sacīja Vācijas sociāldemokrātus pārstāvošais politiķis.

Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka Eiropas valstīm ir vajadzīga Savienoto Valstu palīdzība, ja tās vēlas «veidot nākotni», atzina Gabriēls

«Mūsu spēks Eiropā tam nav pietiekams. Ne ES, ne arī ASV nevar rīkoties vienas. Mums jāpaļaujas uz mūsu draugiem un partneriem,» viņš piebilda.

Eiropas valstīm arī nepieciešama labāka savstarpējā sadarbība. ES ir vajadzīgi gan līdzekļi, gan kopīga stratēģija, lai aizstāvētu savas intereses visā pasaulē, norādīja ministrs.

Lai arī Eiropa nevar paļauties tikai uz militāro stratēģiju, tā arī nevar ignorēt bruņotos spēkus un tēriņus aizsardzībai, sacīja ministrs.

«Kā vienīgajam veģetārietim mums būs problēmas gaļēdāju pasaulē,» viņš brīdināja.

Gabriēls arī aicināja uz lielāku sadarbību, jo šobrīd nav laiks «tikai atsevišķu nacionālo interešu realizēšanai».

Tomēr tā vietā ASV savā pieejā sāk tuvoties tādām valstīm kā Krievija un Ķīna, kas «nepārtraukti cenšas pārbaudīt un graut» ES, sacīja Gabriēls.

«Nevienam nevajadzētu mēģināt šķelt Eiropas Savienību. Ne Krievijai, ne Ķīnai un arī ne Savienotajām Valstīm,» brīdināja Vācijas ārlietu ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu