Albānijas premjers vēlas kopīgu prezidentūru ar Kosovu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA

Albānijas premjerministrs Edi Rama svētdien paziņoja, ka viņa pārstāvētajai valstij un Kosovai kādu dienu varētu būt kopīgs prezidents.

Uzrunājot Kosovas parlamentu par godu tās neatkarības pasludināšanas desmitajai gadadienai, Rama norādīja, ka abām lielākoties albāņu apdzīvotajām valstīm jau tagad ir kopīgas pārstāvniecības ārzemēs.

«Kāpēc nevarētu būt viens prezidents kā nacionālās vienotības simbols?» jautāja Rama, kura izteikumi noteikti saniknos Belgradu, kas Kosovu joprojām uzskata par savu teritoriju.

Serbija ir vairākkārt vainojusi Tirānu par vēlmi izveidot «Lielalbāniju», lai arī Albānija šādus pārmetumus noraida.

Kosova un Serbija 2011.gadā sāka sarunas par attiecību normalizāciju, tomēr pēdējos divos gados ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību rīkotās sarunas nonākušas strupceļā.

Rama pauda vēlmi, lai nākotnē «albāņi un serbi dzīvotu līdzās (..) kā divas valstis ar labām kaimiņattiecībām, kas būtu neatņemama Eiropas Savienības sastāvdaļa».

Kosovas neatkarību atzinušas 115 valstis, tostarp 23 no 28 ES dalībvalstīm. Tās dalību ANO bloķē Serbijas sabiedrotās Krievijas un Ķīna. Apmēram 120 000 Kosovā dzīvojošo serbu par savu galvaspilsētu joprojām uzskata Belgradu, un Serbija viņus finansiāli atbalsta. Vairums no 1,8 miljoniem Kosovas iedzīvotāju ir etniskie albāņi.

Pēc 1998.-1999. gada kara starp Kosovas albāņu separātistiem un Serbijas spēkiem Kosova tika pakļauta ANO administrācijai, un tur drošības uzturēšanai tika izvietoti NATO miera uzturētāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu