Varšava: Polijas premjers ar izteikumiem Minhenes konferencē nav mēģinājis attaisnot holokaustu

LETA/POLSKIE RADIO
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Polijas premjerministra Mateuša Moravecka nesenie izteikumi Minhenes Drošības konferencē «nekādā gadījumā nebija domāti, lai attaisnotu holokaustu», svētdien sacīja Polijas valdības pārstāve sakariem ar presi Joanna Kopciņska.

Moraveckis konferences gaitā nav domājis «apsūdzēt holokausta upurus ebrejus atbildībā par to, kas bija nacistiskās Vācijas īstenots genocīds», sacīja Kopciņska.

«Gluži pretēji - premjerministrs Mateušs Moraveckis ir vairākkārt un kategoriski iebildis pret holokausta - Eiropas ebreju slepkavošanas - noliegšanu, kā arī antisemītismu visās tā formās,» atgādināja valdības pārstāve.

Minhenes Drošības konferencē sestdien Izraēlas žurnālists Ronens Bergmans Moraveckim pastāstīja, ka viņa māte Otrā pasaules kara laikā Polijā tik tikko izglābusies pēc tam, kad uzzinājusi, ka viņas kaimiņi gatavojušies ziņot par viņu gestapo, un jautāja, vai, par to runājot, viņš būtu uzskatāms par noziedznieku atbilstoši Polijā nesen pieņemtajam likumam, kas paredz cietumsodu par «poļu nāves nometņu» pieminēšanu.

«Vai esmu kriminālnoziedznieks jūsu valstī?» vaicāja Bergmans.

Moraveckis viņam atbildēja: «Teikt, ka vainīgi bija poļi, arī, ka vainīgi bija ebreji, vainīgi bija krievi, vainīgi bija ukraiņi un vainīgi bija vācieši, nebūs sodāms, netiks uzskatīts par kriminālnoziegumu.»

Viņš uzsvēra, ka likuma nolūks ir aizstāvēt Polijas godu, ieviešot skaidrību, ka «nebija poļu nāves nometņu. Bija vācu nacistu nāves nometnes».

«Bet mēs nevaram piekrist tam, ka vainīgie tiek sajaukti ar upuriem, jo pirmām kārtām tas būtu apvainojums visiem ebrejiem un visiem poļiem, kas daudz cieta Otrajā pasaules karā,» sacīja Polijas premjers.

Moravecka izteikumi izraisījuši vairāku Izraēlas politiķu, arī premjerministra Benjamina Netanjahu, sašutumu.

Kā sacīja Kopciņska, «pret mēģinājumiem vienādot nacistiskās Vācijas noziedznieku noziegumus ar viņu upuru - ebreju, poļu, čigānu cita starpā -, kas cīnījās par izdzīvošanu, rīcību būtu jāvēršas ar apņēmīgu, tiešu nosodījumu».

Viņa sacīja, ka Moraveckis savu nostāju paudis skaidri: «Polija vēlas turpināt dialogu ar Izraēlu patiesības un abpusējas uzticības garā».

Polijas prezidents Andžejs Duda nule parakstījis likumu, kas par apgalvojumiem, ka Polija būtu līdzvainīga nacistiskās Vācijas noziegumos, paredz cietumsodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu