Irānas aviokatastrofa: bojāgājušo ģimenes gaida ziņas

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irānā svētdien avarēja pasažieru lidmašīna, kurā atradās 65 cilvēki. Stipra vēja un sniega dēļ meklēšanas operāciju nācās pārtraukt, un sērojošās ģimenes joprojām gaida ziņas par notikušo, vēsta raidorganizācija BBC. Tikmēr vietējie mediji vēsta, ka glābējiem pirmdien pirms rītausmas beidzot izdevies sasniegt avārijas vietu.

Lidmašīna «ATR-72», kas bija ceļā no Teherānas uz Jāsūdžu Irānas dienvidrietumos, avarēja miglainā laikā nomaļā vietā Zāgrosa kalnos pie Semīromas pilsētas, aptuveni 620 kilometrus no galvaspilsētas. Katastrofas cēlonis nav zināms.

Aviokompānijas «Aseman Airlines» lidmašīnā atradās 59 pasažieri, divi apsargi, divi stjuarti un divi piloti. Lidsabiedrība sākotnēji paziņoja, ka visi lidaparātā esošie cilvēki ir miruši, taču vēlāk precizēja savu paziņojumu. «Ņemot vērā īpašos apstākļus šajā reģionā, mēs joprojām nevaram piekļūt avārijas vietai, līdz ar ko nevaram galīgi apstiprināt visu pasažieru nāvi,» norādīja uzņēmums.

Pasažieru radinieki sapulcējās mošejā netālu no Teherānas lidostas.

«Nespēju tam noticēt,» sacīja sieviete, kuras vīrs atradās avarējušajā lidmašīnā.

Kāds vīrietis vietējam ziņu portālam «Tabnak» sacīja, ka esot nokavējis reisu. «Dievs pret mani bija ļoti žēlīgs,» viņš teica, rādot savu biļeti. «Bet man no visas sirds žēl to dārgo cilvēku, kas zaudēja dzīvību.»

Irānas prezidents Hasans Rūhānī izteica līdzjūtību visiem iesaistītajiem.

Kā aģentūrai IRIB pastāstījis lidsabiedrības pārstāvis, lidmašīna pazudusi no radaru ekrāniem 45 minūtes pēc pacelšanās no Teherānas lidostas. Irānas sabiedriskā televīzija vēstīja, ka par avāriju ziņojuši vietējie ļaudis, kas dzirdējuši lidmašīnu nogāžamies.

Internetā publiskots videoieraksts, ko kāds pasažieris veicis vienā no iepriekšējiem šā maršruta reisiem. Tajā redzams, ka lidmašīna neilgi pirms nolaišanās lido, gandrīz skarot kalnu virsotnes.

Uz avārijas vietu tika nosūtītas meklēšanas un glābšanas komandas, taču operāciju drīz vien nācās pārtraukt. «Pastiprinoties vējam, kā arī sniega, lietus un tumsas dēļ glābējiem nav iespējas sasniegt lielu augstumu. Tāpēc meklēšanas operācija atlikta līdz rītdienai,» paziņoja raidorganizācija IRIB. «Pieci helikopteri ir gatavi atsākt meklēšanu rītausmā, ja laika apstākļi būs labāki.»

«Aseman Airlines», trešā lielākā Irānas lidsabiedrība, iekļauta Eiropas Komisijas nedrošo aviokompāniju sarakstā. Tā specializējusies satiksmes nodrošināšanā ar grūti sasniedzamām, nomaļām vietām, bet veic arī starptautiskus reisus.

Avarējusī lidmašīna bija 25 gadus veca, paziņojis Irānas civilās aviācijas dienests. Irānas komerciālās pasažieru aviācijas lidmašīnu flote pa ilgajiem starptautisko sankciju gadiem ir stipri novecojusi, mazās lidsabiedrības izmanto lidmašīnas, kuru vecums pārsniedz 40 gadus, un avārijas notiek diezgan bieži.

Pēdējo pāris gadu laikā Teherāna gan parakstījusi vērienīgus līgumus ar kompānijām «Airbus» un «Boeing» par lidmašīnu iegādi, bet līdz šim saņemtas tikai aptuveni desmit lidmašīnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu