Spānijas tiesa izdod uz Šveici aizbēgušās Katalonijas politiķes aizturēšanas orderi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: QUIQUE GARCIA / EFE

Spānijas tiesa trešdien izdevusi orderi bijušās Katalonijas parlamenta deputātes Annas Gabrielas aizturēšanai, kas devusies trimdā uz Šveici, lai paglābtos no nonākšanas cietumā saistībā ar apsūdzībām par dalību Katalonijas neatkarības kustībā. Augstākā tiesa likusi aizturēt Gabrielu, jo viņa trešdien nebija ieradusies tiesā, kur bija politiķi bija paredzēts nopratināt.

Aizturēšanas orderis piemērojams tikai Spānijā, sacīja tiesas preses sekretārs.

Trešdien vaicāts par izdošanas iespēju, Šveices Tieslietu ministrijas preses sekretārs Folko Galli sacīja: «Atšķirībā no vairuma citu valstu, Šveice politisko pārkāpumu lietās negarantē izdošanu vai divpusējo juridisko palīdzību.»

«Ja būs pieprasījums, mums tas būs rūpīgi jāizskata, un, spriežot pēc tā, ko vēsta mediji, šķiet, ka tas ir politisks pārkāpums, tāpēc izdošanas nebūs,» viņš piebilda.

Kā intervijā, kas otrdien publicēta Šveices laikrakstā «Le Temps», skaidroja Gabriela - separātiskās galēji kreisās partijas «Tautas vienotības kandidatūra» (CUP) vadības politiķe -, viņa nolēmusi pamest Spāniju, jo dzimtenē viņa nevar cerēt uz taisnīgu tiesu.

«Esmu izsaukta savu politisko aktivitāšu dēļ, un valdības prese jau mani pasludinājusi par vainīgu,» viņa sacīja laikrakstam. «Tā kā man dzimtenē nevar būt taisnīga tiesa, es meklēju valsti, kas aizsargātu manas tiesības.»

Kā sacīja politiķe, galēji labējie ekstrēmisti viņai regulāri draud ar nogalināšanu, bet «valdība nedara neko, lai garantētu mūsu drošību situācijā, kad tiek izteikti fašistu draudi».

Gabriela apsūdzēja Madridi represijās, salīdzinot Spānijas valdības vēršanos pret Katalonijas neatkarības kustības dalībniekiem un līderiem ar to, «kas tagad notiek Turcijā».

Katalonijā pret vairāk nekā 900 cilvēkiem uzsākta izmeklēšana vai arī viņiem izvirzītas apsūdzības, arī «skolotājiem, policistiem, politiķiem un vienkāršiem vēlētājiem».

Cietumā atrodas četri neatkarības kustības līderi, kuriem noteikts pirmstiesas apcietinājums.

«Manai kustībai es būšu noderīgāka brīvībā, nevis aiz restēm,» uzsvēra Gabriela.

Bijusī jurisprudences profesore ir viena no pazīstamākajām CUP biedrēm, kā arī populāra partijas atbalstītāju vidū, pateicoties dedzīgajām runām parlamentā par labu reģiona neatkarībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu