Izraēla un Austrālija novērsušas teroristu uzbrukumu pasažieru lidmašīnai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēla palīdzēja Austrālijā novērst teroristu plānu sarīkot uzbrukumu aviokompānijas «Ethiad Airways» reisā no Sidnejas uz Abū Dabī pagājušā gada 15.jūlijā, paziņojušas abas valstis. Uzbrukuma plānotāji bija divi brāļi, kas bijuši saistīti ar teroristu organizāciju «Islāma valsts», norāda raidorganizācija BBC.

Trešdien Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu runā Jeruzalemē slavēja savas valsts izlūkošanas dienestu darbu, kas ļāvis izvairīties no «neiedomājama slaktiņa».

Austrālijas policija pērn atklāja, ka vīrieši esot mēģinājuši lidmašīnā ienest gaļas mašīnā paslēptu paštaisītu spridzekli. Nezināma iemesla dēļ viņi no šā plāna atteicās un neturpināja tā īstenošanu pēc drošības pārbaudes lidostā.

Pēc tam brāļi plānoja ķerties pie «rezerves» iespējas - ienest lidmašīna improvizētu ierīci, kas gaisā palaistu sērūdeņradi jeb «puvušo olu gāzi».

49 gadus veco Kaledu Kajatu un 32 gadus veco Mahmudu Kajatu vēlāk Sidnejā aizturēja par terorakta gatavošanu vai plānošanu.

Izraēla nenorādīja konkrētu reisu, kuram Libānā dzimušie un Austrālijā dzīvojošie brāļi bija iecerējuši uzbrukt, norāda ziņu aģentūra AFP. Tomēr militārās izlūkošanas nodaļas ziņojums noveda pie brāļu aizturēšanas Austrālijā.

Austrālijas iekšlietu ministrs Pīters Datons apstiprināja, ka Izraēla esot bijuši «tieši» iesaistīta teroristu plānu atklāšanā.

««Ethiad» lidmašīna gandrīz tika uzspridzināta gaisā, kā rezultātā dzīvību būtu zaudējuši simtiem cilvēku. Esam ļoti pateicīgi par Izraēlas sniegto palīdzību šajā lietā,» viņš norāda.

Arī Libāna paziņojusi, ka sniegusi Austrālijai informāciju, kas saistīta ar lietu.

Brāļu Kajatu plāns bija starp pārdomātākajiem terorakta mēģinājumiem, kādi jebkad pieredzēti Austrālijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu