Vācijas lielākā avīze publicē viltus ziņu par Krievijas interneta troļļu saraksti ar vācu sociāldemokrātiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas tabloīds «Bild» publicēja rakstu par apsūdzībām, ka bēdīgie slavenie Krievijas interneta troļļi esot sadarbojušies ar sociāldemokrātu partijas (SPD) jauniešu organizācijas vadītāju. Taču trešdien vācu satīras žurnāls atklāja, ka patiesībā esot «iebarojis» «Bild» žurnālistiem nepatiesu informāciju, vēsta portāls «The Local».

«Bild» pagājušonedēļ publicēja rakstu par «eksplozīvu» e-pasta saraksti starp SPD jauniešu organizācijas JUSOS vadītāju Kevinu Kihnertu un kādu noslēpumainu Krievijas interneta trolli, kas bija identificēts tikai kā «Jurijs». Kihnerts pirms tam publiski iestājies pret «lielās koalīcijas» valdību ar kancleres Angelas Merkeles konservatīvo bloku (CDU/CSU).

«Jauna nomelnošanas kampaņa SPD iekšienē,» vēstīja «Bild» virsraksts. «Bild» ikdienas tirāža ir vairāk nekā miljons avīzes eksemplāru.

Rakstā teikts, ka «Jurijs» piedāvājis ar viltus sociālo tīklu kontu palīdzību uzbrukt toreizējam SPD līderim Martinam Šulcam, kā arī atbalstīt Kihnerta kampaņu pret jaunas «lielās koalīcijas» izveidošanu. «Jurijs» solījis arī atbalstīt Kihnerta kampaņu ar 4000 līdz 5000 eiro «ziedojumu».

Kihnerts it kā esot ar prieku pieņēmis piedāvājumu, atsakoties vien no uzbrukuma Šulcam.

Tā kā pēdējos izskanējušas apsūdzības par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV un Francijas vēlēšanās, šāda e-pastu apmaiņa būtu liels skandāls. Taču šķiet, ka pat «Bild» žurnālistiem bija aizdomas, ka «nopludinātie» e-pasti varētu nebūt patiesi. Lai arī virsrakstā un raksta sākumā sarakste pasniegta kā «eksplozīvs» notikums, savu sacerējumu «Bild» noslēdz ar piebildi, ka «nav nekādu pierādījumu, ka šie e-pasti ir patiesi».

Šonedēļ satīriskais žurnāls «Titanic» atzina, ka tā darbinieki esot safabricējuši e-pastus.

«Anonīms e-pasts un divi vai trīs zvani - un «Bild» publicēs visu, kas saskan ar tā pozīciju,» raksta «Titanic» redaktors Morics Hirtgens.

Hirtgens skaidro, ka «Titanic» redakcija esot vienkārši iekopējusi Kihnerta e-pasta adresi teksta dokumentā. «Mēs noraidām JUSOS izteikumus, ka tas bija nemākulīgs «feiks». Tā ir kaunpilna apsūdzība - mēs ieguldījām vismaz trīs darba stundas,» ironizē Hirtgens.

Par spīti kritikai no citiem medijiem un blogiem, «Bild» aizstāv lēmumu publicēt rakstu. Tabloīds norāda, ka sākotnēji publikācija neesot plānota, jo žurnālistiem radušās aizdomas par informācijas uzticamību. Taču, kad SPD iesniedza krimināltiesā uz nenorādītām personām mērķētu sūdzību par neslavas celšanu, izdevums nospriedis, ka raksts tomēr jāpublicē.

«Bild» arī sacīja, ka žurnālisti esot vērsušies pie vairākiem IT speciālistiem, kuri teikuši, ka e-pasti nākuši no SPD piederošiem serveriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu