Zviedrijas Drošības policija brīdina par mēģinājumiem iejaukties gaidāmajās parlamenta vēlēšanās

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pastāv draudi, ka šī gada Zviedrijas parlamenta vēlēšanu kampaņu var mēģināt ietekmēt ārvalstu valdības, ceturtdien paziņojusi Drošības policija (SÄPO), aicinot vēlētājus izturēties kritiski pret informāciju sociālajos medijos.

SÄPO atzina, ka kopumā drošības situācija ir pasliktinājusies un Zviedrija daudzus gadus nav saskārusies ar tik lielu apdraudējumu.

«Mums šī tendence ir kopīga ar pārējo Eiropu. Tas ir satraucoši,» ikgadējā Drošības policijas ziņojumā norādījusi SÄPO vadītāja vietas izpildītāja Šarlote fon Esene.

Pievēršoties septembrī gaidāmajām vēlēšanām, fon Esene brīdina, ka kampaņas ietekmēšanas mēģinājumi, visticamāk, izpaudīsies kā dezinformācija vai kiberuzbrukumi.

Tomēr Susanna Trehorninga, kura vada SÄPO nodaļu, kas atbildīga par vēlēšanu uzraudzību, preses konferencē pauda pārliecību, ka Zviedrijai būs «leģitīmi vēlēšanu rezultāti».

Viņa uzsvērusi, ka Zviedrijas vēlēšanu sistēma ir «izturīga», piebilstot, ka nepieciešamības gadījumā var veikt arī manuālu biļetenu skaitīšanu.

SÄPO analītiķe Āna Za Hāgstrema žurnālistiem norādīja, ka sagaidāma arī galēji labējo organizāciju aktivizēšanās, īpaši, ņemot vērā apstākli, ka dažas no tām startēs arī vēlēšanās.

Viņa brīdināja, ka «agresīvāks publiskais diskurss», tostarp arī sociālajos medijos, var vairot spriedzi valstī.

SÄPO ziņojumā konstatēts vardarbīgo ekstrēmistu, īpaši islāmistu, skaita pieaugums, atzīstot, ka tas mērāms vairs «ne simtos, bet tūkstošos».

Ziņojumā SÄPO informē arī par atklātajiem spiegošanas gadījumiem un potenciālajiem teroristiem vientuļniekiem.

Tomēr vienlaikus Drošības policija atzinusi, ka pagājušajā gadā Stokholmā pastrādātais terorakts parāda, cik problemātiski ir savlaicīgi atklāt teroristus-vientuļniekus.

Lielākos spiegošanas draudus Zviedrijai rada Krievija, gan sava ģeogrāfiskā stāvokļa, gan Stokholmas sadarbības dēļ ar NATO, norāda SÄPO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu