Dalībvalstu līderi noraida piedāvātās izmaiņas augstāko ES amatpersonu iecelšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi piektdienas neformālajā samitā stingri iebilduši pret piedāvātajām izmaiņām bloka augstāko amatpersonu iecelšanas kārtībā.

27 dalībvalstu vadītāji noraidīja ieceri ļaut Eiropas Parlamentam (EP) 2019.gadā noteikt pašreizējā Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera pēcteci.

Viņi noraidīja arī priekšlikumu EK prezidenta amatu apvienot ar Eiropadomes prezidenta amatu, kuru šobrīd ieņem Donalds Tusks.

«Bija vienprātība, ka Eiropadome iepriekš nevar garantēt, ka tā ierosinās komisijas prezidenta amatam kādu no Eiropas Parlamenta vadošajiem kandidātiem,» preses konferencē pavēstīja Tusks. «Šajā procesā nevar būt automātisma.»

«Žans Klods izteica arī ideju par mūsu abu posteņu apvienošanu, taču nebija entuziasma to virzīt tālāk, galvenokārt tāpēc, ka tas būtiski mazinātu dalībvalstu lomu ES,» piebilda Tusks.

Junkers 2014.gadā amatā tika iecelts saskaņā ar vienošanos, ka EP izraudzīsies vienu no vadošajiem kandidātiem (Spitzenkandidat), kuru būs izvirzījusi kāda no frakcijām, bet Eiropadome šo EP izvēli «ņems vērā», pieņemot galīgo lēmumu par nākamā EK prezidenta izraudzīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu