Alpīnists atsakās no plāna vienatnē sasniegt otru augstāko virsotni pasaulē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Poļu alpīnistu komanda, kas gatavojās sākt ekspedīciju uz pasaules otro augstāko virsotni K2, paziņojusi, ka viens no tās dalībniekiem atdalījies no grupas un, visticamāk, devies neautorizētā soloekspedīcijā, vēsta raidorganizācija BBC. Pēc tam grupa paziņoja, ka alpīnists no bīstamās misijas ir atteicies.

(Papildināta ziņa.)

Krievu un poļu izcelsmes alpīnists Deniss Urubko savus komandas biedrus pameta svētdien. Viņš aizgāja no nometnes, kas bija iekārtota kalna pakājē uz Pakistānas un Ķīnas robežas. Izskanot bažām par viņa drošību, Urubko tomēr nolēma atgriezties nometnē - iespējams, slikto laika apstākļu dēļ, sacīja ekspedīcijas vadītājs Mihals Lesinskis.

Gaidāms, ka Urubko savus kolēģus sasniegs, vēlākais, otrdienas rītā.

44 gadus vecais Urubko pazuda pēc vairākiem strīdiem ar komandas biedriem. Pārējie alpīnisti stāsta, ka viņš aizgājis bez rācijas un atteicies atklāt, ko plānojis darīt.

Viens no alpīnistiem mēģinājumu vienam pašam sasniegt K2 virsotni nodēvēja par «pilnīgi pašnāvniecisku».

Kolēģi uzskata, ka Urubko vēlējās virsotni sasniegt vēl februārī, lai to varētu pieskaitīt pie ziemas ekspedīcijām.

«Viņš alpīnistu aprindās pazīstams kā «Himalaju eksperts»,» pirms ziņām par Urubko atgriešanos norādīja alpīnists Karims Šahs. «Taču viņa lēmums ir nepareizs un nepiedien cilvēkam ar viņa reputāciju.»

Urubko uzskata par ļoti pieredzējušu alpīnistu, kurš uzkāpis visās 14 virsotnēs pasaulē, kas pārsniedz 8000 metru augstumu.

K2 virsotne atrodas 8611 metru augstumā. Tā ir vienīgā virsotne, kas augstāka par 8000 metriem un kura nekad nav tikusi iekarota ziemas laikā.

Kalns ir ļoti stāvs, un lavīnas tajā ir bieža parādība. Ziemā gaisa temperatūra var nokrist līdz -50 grādiem pēc Celsija, bet vēja ātrums dažkārt sasniedz 200 kilometrus stundā, sagādājot nopietnu pārbaudījumu pat pašiem izveicīgākajiem alpīnistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu