Korupcijā apsūdzētajai Dienvidkorejas eksprezidentei pieprasa 30 gadu cietumsodu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Dienvidkorejas prokuratūra otrdien pieprasījusi 30 gadu cietumsodu bijušajai valsts prezidentei Pakai Gunhjei, kura apsūdzēta korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā. Dienvidkorejas konstitucionālā tiesa 2017.gada 10.martā Paku atcēla no amata, tiesai paturot spēkā parlamenta lēmumu par viņas impīčmentu saistībā ar plašo korupcijas skandālu.

Paka jau aptuveni gadu atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

«Mēs lūdzām tiesai piespriest apsūdzētajai 30 gadu cietumsodu un 118,5 miljardu vonu (89 miljonu eiro) sodanaudu,» paziņoja prokuratūra, piebilstot, ka prezidentei jāuzņemas visa atbildība par skandālu, kas satricināja viņas prezidentūru.

Prokuratūra secinājusi, ka Paka, sadarbojoties ar savu draudzeni Čoju Sunsilu, saņēmusi vai viņai apsolīti kukuļi par kopējo summu 59,2 miljardu voni (40 miljoni eiro). Nauda saņemta no trīs lielākajiem Dienvidkorejas uzņēmumiem «Samsung», «Lotte» un «SK» apmaiņā pret politiskiem pakalpojumiem.

Paka apsūdzēta arī par 18 lielu uzņēmumu piespiešanu «ziedot» 77,4 miljardus vonu (60 miljonus eiro) diviem apšaubāmiem fondiem, kurus vadīja Čoja.

Seulas Centrālā apgabala tiesa šomēnes atzina Čoju par vainīgu varas ļaunprātīgā izmantošanā un korupcijā, kā arī par iejaukšanos valsts lietās. Tiesa piesprieda viņai 20 gadu cietumsodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu