Tuvāk tautai: Putins pirms vēlēšanām gozējas veikalu plauktos kā suvenīrs un modīgs aksesuārs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Līdz Krievijas prezidenta vēlēšanām atlicis vien nepilns mēnesis. Taču pirmsvēlēšanu diskusijas un debates ir nīkulīgas. Galvenais kandidāts uz uzvaru - pašreizējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins - priekšvēlēšanu aģitācijā īsti nemaz neiesaistās. Bet viņš tāpat ir tuvu tautai, liecina portāla rusTVNET pastaiga pa Maskavas centru.

Portāls novēroja - pašreizējā prezidenta un prezidenta amata kandidāta seju var ieraudzīt uz plakātiem, T-krekliem un «matrjoškām», ar kuriem pilni suvenīru veikaliņu plaukti.

Izdobtās koka lellītes ir ļoti populārs suvenīrs, ko ārzemniekiem atvest mājās no Krievijas. Pat tad, ja ierastās lelles sejiņas vietā redzama Putina ģīmetne.

Bet ko pārdevēji Krievijas tirgū piedāvā vietējiem - tiem, kas vēlas visos iespējamajos veidos izrādīt savu kaismīgo patriotismu vai varbūt vienkārši pamuļķoties?

Foto: TVNET

Pašā Maskavas centrā pie metro stacijas «Ohotņij rjad» atrodas pazemes pāreja. Tur pārdod mobilo tālruņu aksesuārus. Kas vajadzīgs stilīgam viedtālruņa īpašniekam? Protams, telefona vāciņš! Lūdzu, izvēlieties - vitrīnā vesels plaukts piekrauts ar «patriotiskiem» dizainiem, sākot ar Kremļa torņiem un beidzot ar Krievijas Federācijas ģerboni.

Uz vairākiem vāciņiem redzams Putina portrets. Ir arī vāciņš ar uzrakstu «Ahmats - spēks!» par godu bijušajam Čečenijas valsts galvam Ahmatam Kadirovam.

Vāciņi pieejami dažādiem telefonu modeļiem, bet samērā dārgi - maksā apmēram 2000 rubļu jeb nepilnus 30 eiro. Pēc pāris nedēļām gan puse vitrīnā izlikto modeļu jau izpārdoti.

Foto: TVNET

Jaroslavska dzelzceļa stacija Maskavā. Uzgaidāmās zāles dziļumā ir pieticīgs suvenīru veikaliņš. Tā vitrīnā... Nevar būt! Staļina un Ļeņina ģipša krūšutēli. Un tiem līdzās - arī Putina atveidi. Pieejami gan «baltie», gan «bronzā atlietie» varianti.

Ir agrs rīts un kiosks ir ciet, tāpēc par cenām var spriest tikai pēc baltā Staļina krūšutēla. Cena - vien 700 rubļi (10 eiro). Tā arī neizdevās izdibināt, vai Putina atveids ir dārgāks vai lētāks.

Neatmetot cerību šo jautājumu noskaidrot, rusTVNET vērsās pie «Google». Atklājās, ka interneta veikalos Putina krūšutēlus var iegādāties pat divas trīs reizes lētāk, turklāt šī suvenīru sērija tiek izdota ar nosaukumu «Patriot».

Internetā pieejamas vēl citas interesantas mantas no šīs pašas sērijas, piemēram, nozīmītes ar uzrakstiem «Es ticu Putinam», «Es esmu krievs» un «Es par Putinu», kas maksā astoņus līdz deviņus eiro. Lai arī produkcija tiek dēvēta par «patriotisku», tomēr ražota tā ir Ķīnā. Bizness ir un paliek bizness, pat ja patriotisks.

Foto: TVNET

Grāmatnīca Maskavas centrā, kancelejas preču nodaļa. Burtnīcu un klažu izvēle ir liela - katrai gaumei. Parastas klades maksā apmēram 60 līdz 65 rubļus (0,85 līdz 0,95 eiro). Uz vākiem automašīnas, kaķi, skaistules... Banāli! Bet te - teju nevaru noticēt savām acīm - rūtiņu klade ar Krievijas prezidenta portretu, tieši tādu pašu kā uz priekšvēlēšanu plakātiem.

Tiesa, vecākiem nāksies maksāt vairāk, lai izrādītu savu patriotismu. «Putina klade» maksā 165 rubļus (2,38 eiro), tātad gandrīz trīs reizes vairāk par citām.

Foto: TVNET

Izrādās, suvenīrus «putiniskās» noskaņās var atrast arī Rīgā, lai gan sortiments ir pieticīgāks nekā Maskavā.

Vienā no kioskiem Rīgas Centrāltirgū rusTVNET pamanīja T-kreklu ar Krievijas prezidenta attēlu.

Šāda krekla cena - 15 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu