Austrumgutā sākta pamiera ievērošana uz vairākām stundām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Austrumgutas reģionā, Sīrijas galvaspilsētas Damaskas pievārtē, otrdien apturēta karadarbība, lai uz vairākām stundām ievērotu pamieru humānu mērķu īstenošanai. Pakļaujoties starptautiskās sabiedrības spiedienam, Krievija pirmdien paziņoja, ka karadarbība tiks apturēta katru dienu no plkst.9 līdz 14, sākot no otrdienas.

Maskava paziņoja, ka tiks izveidots humānais koridors, pa kuru mierīgie iedzīvotāji varēs pamest nemiernieku kontrolēto anklāvu.

Pamiers neattieksies uz operācijām pret teroristu grupējumu «Islāma valsts» un «Al Qaeda» sabiedrotajiem.

Krievija likusi noprast, ka Sīrijas režīma spēki nav izslēguši iespēju uzbrukt konkrētiem apgabaliem vai grupām. Vismaz vienreiz pēc pamiera izziņošanas tika izšauta raķete, taču lieli pamiera pārkāpumi vēl nav novēroti.

ANO Humāno jautājumu biroja pārstāvis sakariem ar presi Jenss Lerke sacīja, ka vēl nav zināms, kad tiks sākta palīdzības sūtīšana.

Viņš sacīja, ka ANO nevar sūtīt konvoju un cilvēkus uz konflikta apgabalu, balstoties tikai uz solījumiem, lai kurš tos arī nedotu.

«Mums jāredz, ka pamiers tiešām tiek ievērots,» uzsvēra Lerke.

Krievijas piedāvātais risinājums ar pamieru uz vairākām stundām dienā tomēr neattaisno ANO cerības.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome sestdien vienprātīgi pieņēma rezolūciju, pieprasot Sīrijā «bez vilcināšanās» sākt 30 dienu pamiera īstenošanu.

Šāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad karadarbībā Austrumgutā nedēļas laikā dzīvību bija zaudējuši vairāk nekā 500 cilvēku.

Tomēr ANO preses pārstāvis norādīja, ka piecas stundas pamiera ir labāk nekā nekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu