Lavrovs: Sīrijas nemierniekiem ir jārīkojas, lai pamiers darbotos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Sīrijas nemiernieki ir atbildīgi par to, lai Austrumgutas reģionā, Damaskas pievārtē, «humānās pauzes» rezultātā tiktu atvieglotas civilistu ciešanas, trešdien sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

«Krievija kopā ar Sīrijas valdību jau ir paziņojušas par humāno koridoru izveidošanu Austrumgutā,» Lavrovs sacīja ANO Cilvēktiesību padomei.

«Tagad kārta rīkoties ir kaujiniekiem un viņu atbalstītājiem. Tur nocietinājušies kaujinieki turpina bombardēt Damasku, bloķēt palīdzības piegādes un to cilvēku evakuāciju, kas vēlas doties prom,» uzsvēra ministrs.

Pakļaujoties starptautiskās sabiedrības spiedienam, Krievija pirmdien paziņoja, ka Austrumgutā karadarbība tiks apturēta katru dienu no plkst.9 līdz 14, sākot no otrdienas.

Maskava paziņoja, ka tiks izveidots humānais koridors, pa kuru mierīgie iedzīvotāji varēs pamest nemiernieku kontrolēto anklāvu.

Pamiers neattieksies uz operācijām pret teroristu grupējumu «Islāma valsts» un «Al Qaeda» sabiedrotajiem.

ANO Drošības padome sestdien vienprātīgi pieņēma rezolūciju, pieprasot Sīrijā «bez vilcināšanās» uzsākt 30 dienu pamiera īstenošanu.

Šāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad karadarbībā Austrumgutā nedēļas laikā dzīvību bija zaudējuši vairāk nekā 500 cilvēku.

Kaut arī rezolūcija attiecas uz visu Sīrijas teritoriju, nav skaidrs, vai pamiers tiks ievērots kurdu kontrolētajā Afrīnas reģionā, kas jau mēnesi pakļauts Turcijas armijas un tās sabiedroto Sīrijas nemiernieku uzbrukumam.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu