Tusks pārliecināts, ka ES dalībvalstis akceptēs Briseles sagatavoto «Brexit» projektu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARTIN MEISSNER / TT NYHETSBYRÅN

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien paudis pārliecību, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis atbalstīs Briseles sagatavoto «Brexit» līguma projektu, kas izsaucis Londonas dusmas par piedāvājumu Ziemeļīrijai saglabāt muitas ūniju ar ES.

Trešdien atklātībai nodotais līguma projekts paredz «ārkārtas risinājumu» saskaņā ar kuru Ziemeļīrija paliktu «pilnīgā saistībā» ar Īriju, ja neizdotos atrast labāku risinājumu, kas pēc «Brexit» novērstu stingras robežas atjaunošanu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja šo ierosinājumu kategoriski noraidīja, paziņojot, ka nekad neļaus ES graut Lielbritānijas «konstitucionālo vienotību».

Tusks savukārt pauda pārliecību, ka visi līguma projekta galvenie elementi tiks akceptēti, un sacīja, ka gadījumā, ja Mejai nepatīk šis ierosinājums, viņai vajadzētu nākt klajā ar labāku alternatīvu.

«Līdz šim neviens nav nācis klajā ar gudrāku plānu par šo,» uzrunājot biznesa līderus Briselē, sacīja Tusks.

«Pēc dažām stundām es Londonā uzdošu jautājumu, vai Lielbritānijas valdībai ir labāka ideja, kas būtu tikpat efektīva, novēršot stingras robežas atjaunošanos starp Īriju un Ziemeļīriju,» sacīja Tusks.

Īrija un ES nevēlas stingrās robežas atjaunošanos, bažījoties, ka tas varētu apdraudēt 1998.gada miera līgumu, ar kuru tika pielikts punkts starpkopienu konfliktam Ziemeļīrijā.

Eiropas Komisijas (ES) «Brexit» sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē trešdien, iepazīstinot ar Briseles sagatavoto projektu, sacīja, ka 120 lappušu garais dokuments nesatur «nekādus pārsteigumus» un tajā vienīgi juridiski formulēts tas, par ko iepriekš jau panākta vienošanās ar Lielbritāniju.

Barnjē arī norādīja, ka muitas ūnijas saglabāšana starp ES un Ziemeļīriju piedāvāta kā atkāpšanās iespēja gadījumā, ja neizdotos divi vēlamākie scenāriji - augsto tehnoloģiju izmantošana nepārtrauktas robežkontroles nodrošināšanai vai risinājums, kas būtu saistīts ar nākotnes ES un Lielbritānijas tirdzniecības līgumu.

Taču Tusks brīdināja, ka Lielbritānijas pašas izvirzītie nosacījumu ES pamešanai - izstāšanās no muitas ūnijas un vienotā tirgus - padarījuši netraucētu tirdzniecību neiespējamu.

«Visiem jāapzinās, ka Lielbritānijas sarkanās līnijas arī noteiks mūsu nākotnes attiecību formu,» sacīja Tusks.

«Es vēlos skaidri uzsvērt vienu lietu. Nav iespējama netraucēta tirdzniecība ārpus muitas ūnijas un vienotā tirgus. Domstarpības ir neizbēgams «Brexit» blakusefekts,» viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu