Tusks skubina Meju piedāvāt savu risinājumu Īrijas robežas jautājumam

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: YVES HERMAN / REUTERS

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien skubināja Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju nākt klajā pašai ar savu piedāvājumu tam, kā varētu pēc «Breksita» izvairīties no stingras robežas izveidošanās starp Īriju un Ziemeļīriju.

Meja trešdien noraidīja Eiropas Savienības (ES) priekšlikumu, ka Ziemeļīrija pēc izstāšanās no ES varētu saglabāt muitas ūniju ar bloku, jo tas faktiski radītu robežu starp Ziemeļīriju un pārējo Apvienoto Karalisti.

«Līdz šim neviens nav nācis klajā ne ar ko gudrāku par šo ideju,» biznesa konferencē Briselē sacīja Tusks.

Viņš norādīja, ka plāno Mejai vaicāt - «vai Lielbritānijas valdībai ir labāka ideja, kas būtu tikpat iedarbīga, lai nepieļautu stingras robežas rašanos starp Īriju un Ziemeļīriju».

Kā trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) «Breksita» sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē, iepazīstinot ar Briseles sagatavoto «šķiršanās līguma» projektu, Ziemeļīrija pēc izstāšanās no ES var saglabāt muitas ūniju ar bloku.

Barnjē preses konferencē pavēstīja, ka līguma projekts paredz «ārkārtas risinājumu», saskaņā ar kuru Ziemeļīrija paliktu «pilnīgā saistībā» ar Īriju, ja neizdotos atrast labāku risinājumu, kas pēc «Breksita» novērstu stingras robežas atjaunošanu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Briseles priekšlikums saglabāt visā Īrijas salas teritorijā «kopīga regulējuma zonu» jau pirms tā publiskošanas izsaucis sašutumu Apvienotajā Karalistē.

Neilgi pēc Barnjē preses konferences Meja jau noraidīja Briseles piedāvāto līguma projektu, paziņojot, ka Lielbritānija «nekad» neļaus ES «apdraudēt» tās konstitucionālo vienotību.

«Juridiskā dokumenta projekts, ja tas tiktu īstenots, grauj Apvienotās Karalistes kopējo tirgu un apdraud Apvienotās Karalistes konstitucionālo vienotību, radot muitas un regulējumu robežu pie Īrijas jūras, un neviens Apvienotās Karalistes premjerministrs tam nekad nevar piekrist,» uzrunājot parlamenta locekļus norādīja Meja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu