«Briesmonis no austrumiem» vai «Sibīrijas lācis»? Kā salu pārcieš Eiropā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr daudzviet Eiropā turpinās bargs sals, sniega un apledojuma dēļ vairākās valstīs nācies slēgt ceļus, dzelzceļus un skolas. Aukstuma vilnis sasniedzis pat Vidusjūras reģionu, kam šādi laika apstākļi nav raksturīgi, norāda raidorganizācija BBC.

Neparasti aukstais laiks līdz šim prasījis vismaz 55 cilvēku dzīvības. Polijā sala dēļ miris 21 cilvēks, vairums no tiem - bezpajumtnieki. Lietuvā gājuši bojā pieci cilvēki.

Slovākijā kopš svētdienas gājuši bojā septiņi cilvēki, bet Čehijā - seši. Medijos izskanējušas ziņas par četriem sala upuriem Francijā, kamēr Serbijā, Itālijā, Slovēnijā un Rumānijā gājuši bojā divi cilvēki katrā valstī. Lielbritānijā un Nīderlandē bijis pa vienam mirušajam.

Pasaules Veselības organizācija (WHO) nākusi klajā ar brīdinājumu, ka salu visgrūtāk pārciest esot nabadzīgiem cilvēkiem, bezpajumtniekiem un migrantiem. «Vislielākais ar aukstumu saistītu slimību risks ir veciem cilvēkiem, bērniem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām vai fiziskiem un garīgiem ierobežojumiem,» norāda organizācija. Parīzē izveidotas ārkārtas patversmes, kurās izmitināt aptuveni 3000 pilsētā dzīvojošos bezpajumtniekus.

Eiropu pārņēmušajam aukstuma vilnim doti dažādi nosaukumi. Briti to dēvē par «briesmoni no austrumiem», kamēr nīderlandieši bargo salu iesaukuši par «Sibīrijas lāci». Zviedri tam devuši iesauku «sniega lielgabals».

Līdz ar aukstumu snidzis pat Franču Rivjēras skaistajās pludmalēs.

Īrijai no dienvidiem tuvojas vētra «Emma», un šajā reģionā tiek prognozēta stiprākā snigšana pēdējo gadu desmitu laikā. Uz laiku apturēti reisi uz un no Dublinas lidostas. Domājams, ka izmaiņas lidojumu grafikā turpināsies vismaz līdz sestdienai.

Īrijas premjers Leo Varadkars ceturtdien aicināja iedzīvotājus palikt mājās līdz piektdienai, kad vētra būs pārbrāzusies pāri valstij. «Šādos apstākļos nav droši uzturēties ārā,» viņš norādīja.

Tiek prognozēts, ka vētra «Emma» vēlāk virzīsies Portugāles un Francijas virzienā.

Ceturtdienas rītā uz laiku tika pilnībā pārtraukts darbs Ženēvas lidostā. Pēc skrejceļu nošķūrēšanas lidostas darbība tika atjaunota.

Shipholas lidostā Amsterdamā spēcīga vēja dēļ aviosabiedrība KLM pārcēla vai atcēla vairākus desmitus plānoto reisu.

Francijā apmēram 2000 autovadītāji iestrēga uz šosejas netālu no Monpeljē pilsētas. Daži sūdzējās, ka uz ceļa nācies pavadīt pat 24 stundas.

Kompānija «Eurostar» atcēla vairākus dzelzceļa reisus starp Londonu, Parīzi un Briseli.

Meteorologi prognozē, ka Ukrainā tuvākajās dienās gaidāma snigšana, taču Krievijas enerģētikas uzņēmums «Gazprom» atteicās atsākt dabasgāzes piegādi, jo neesot panākta galīgā vienošanās par darījuma noteikumiem. Ukrainas uzņēmums «Naftogaz» apsūdzējis «Gazprom» līgumsaistību pārkāpšanā.

Sagaidāms, ka dažās Eiropas vietās gaisa temperatūra tuvākajās dienās paaugstināsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu