Komunistu kandidātam draud diskvalifikācija pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Komunistu kandidātam, kas startē 18.martā paredzētajās Krievijas prezidenta vēlēšanās, draud diskvalifikācija, jo parādījusies informācija, ka viņš nav deklarējis sev piederošus Šveices banku kontus, kuros aprodas miljons ASV dolāru, otrdien vēsta krievu mediji.

Komunistu kandidāts Pāvels Grudiņins šobrīd saskaņā ar aptaujām atrodas otrajā vietā, taču neglābjami atpaliek no pašreizējā Kremļa saimnieka Vladimira Putina, par kura uzvaru vēlēšanās faktiski neviens nešaubās.

Tomēr Grudiņinam jāsastopas ar skarbu prokremlisko mediju kritiku.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) apsūdzējusi komunistu kandidātu, ka viņš pirms savas kandidatūras reģistrēšanas nav deklarējis un slēdzis visus ārvalstīs esošos banku kontus, kā to pieprasa likums.

Kā rīkoties, CVK lems trešdien.

«Grudiņinu var atstādināt no vēlēšanām,» atzīst laikraksts «Vedomosti», piebilstot, ka saskaņā ar analītiķu domām tas nopietni kaitēs vēlētāju aktivitātei, kuru Kremlis uzskata par svarīgu Putina kārtējās ievēlēšanas leģitimitātes nodrošināšanai.

Kā aģentūrai «RIA Novosti» pavēstījis CVK loceklis Aleksandrs Kiņevs, Šveices nodokļu iestādes sniegušas informāciju, ka 2017.gada beigās Grudiņinam bijuši 13 banku konti, kuros atradies miljons ASV dolāru (800 000 eiro), kā arī 174 unces (4,9 kilogrami) zelta.

Kiņevs piebildis, ka CVK nav saņēmusi dokumentus par 11 kontu slēgšanu.

«Miljons dolāru un pieci kilogrami zelta Grudiņinam var maksāt vēlēšanas,» norādījusi radiostacija «Business FM».

Grudiņins pirmdienas vakarā CVK paziņojumus sociālajos medijos nosaucis par «viltus ziņām», apgalvojot, ka Krievijas varasiestāžu rīcībā esot visa informācija par viņa ārvalstu kontu slēgšanu.

Tomēr CVK loceklis Jevgēņijs Ševčenko sarunā ar «Vedomosti» norādījis, ka svarīgs jautājums ir, vai Grudiņins savus kontus slēdzis pirms savas kandidatūras pieteikšanas.

Ja viņš to nav izdarījis, CVK var lūgt Augstāko tiesu viņu atstādināt no vēlēšanām.

Grudiņins apgalvo, ka skandāls esot saistīts ar viņa pieaugošo popularitāti.

Saskaņā ar valstij piederošā Viskrievijas sabiedriskās domas izpētes centra (VCIOM) 26.februārī veikto aptauju, par komunistu kandidātu gatavojas balsot 7,8% krievu.

Tikmēr Putinu joprojām atbalsta 69,1% aptaujāto, lai gan decembrī par viņu gatavojās balsot 76% vēlētāju.

Grudiņins, kas startē ar lielvalstiski šovinistisku platformu, kā arī atklāti slavina Staļinu un viņa noziegumus, faktiski pretendē uz to pašu elektorātu, kas tradicionāli atbalstījis Putinu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu