«Visu mūžu mani cenzēja.» Irānā sievietes protestē pret obligāto hidžābu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kopš pagājušā gada decembra vismaz 33 sievietes Irānā aizturētas par demonstratīvu hidžābu novilkšanu, tādējādi protestējot pret musulmaņu galvassegu, kas kopš 1979.gada revolūcijas un sekulārā režīma gāšanas Irānas sievietēm kļuva par obligātu apģērba sastāvdaļu, raksta raidorganizācija CNN.

Kad atklātībā nonāca ziņas par protestētāju aizturēšanu, valstī sākās pret valdību un dzimumu līdztiesības trūkumu vērstu demonstrāciju vilnis. Lai uzzinātu par demonstrācijām un paustu savu atbalstu, iedzīvotāji izmantoja tādas mobilās aplikācijas kā «Telegram» un «Instagram». Irānas valdības atbilde - bloķēt pieeju sociālajiem tīkliem un ziņojumu apmaiņas aplikācijām, cenšoties tādā veidā apslāpēt neapmierinātības izpausmes.

42 gadus vecā Šaparaka Šaharizadeha tika aizturēta februārī, kad novilka hidžābu publiskā demonstrācijā pret citas protestētājas arestu. Šaharizadeha, kura dzīvo Teherānā ar vīru un deviņus gadus veco dēlu, sniedza interviju CNN pirms aizturēšanas 21.februārī.

Šaharizadehas aktīvisms atstāja sekas arī uz personīgo dzīvi. Kad viņas fotogrāfijas sāka parādīties starptautiskajos medijos, viņas vecāki bija šausmās. «Vispirms viņi zvanīja man un teica, lai pārstāju. Tad sāka zvanīt manam vīram. Kad tas nenostrādāja, ķērās pie neglītākiem paņēmieniem un sāka runāt ar manu dēlu. Es negribēju, lai viņš baidās vai satraucas, tāpēc izstūmu [vecākus] no savas dzīves,» viņa stāsta. «Protams, man ir skumji. Taču šī ir mana dzīve. Viņi mani cenzēja visu manu mūžu, un tagad es vēlos, lai man ir sava balss.»

Šaharizadehas ģimenes locekļi un advokāte Nasrina Sotudeha norāda, ka Vozaras aizturēšanas centrā sieviete esot tikusi sista. Pēc nonākšanas Garčakas cietumā viņa uzsāka badastreiku.

Šaharizadehu atbrīvoja no ieslodzījuma 28.februārī, taču viņai draud tiesa.

Viņai, tāpat kā citām hidžābu protestos aizturētajām sievietēm, izvirzīta apsūdzība par «aicināšanu uz netiklību un prostitūciju». Maksimālais sods par šādu nodarījumu ir desmit gadi cietumā.

«Valdība saka - jūs esat musulmanietes, jums jāvalkā hidžābs,» stāsta 32 gadus vecā māksliniece Samina no Teherānas. Viņa ar sava dzīvesbiedra - ilustratora - palīdzību veido animētus video, kas kalpo kā protesta rīks pret obligāto hidžāba valkāšanu.

«Taču, kad tu to uzliec, tu sevi cenzē,» uzskata Samina. «Es domāju, ka 90% cilvēku negrib hidžābu. Jaunieši to nekad neizvēlētos.»

Samina uzskata, ka šajā jautājumā pastāv paaudžu konflikts. Viņa saviem tradicionālistiski noskaņotajiem vecākiem nestāsta, ko domā par hidžābiem, un nav pat atklājusi, ka viņai ir attiecības.

«Irānā meitenes piespiež būt melēm. Viss ir jāslēpj. Man jāslēpj mans darbs, manas emocijas, mana mīlestība - un tikai šeit pastāvošās kultūras dēļ,» viņa stāsta.

Baidoties no aresta, Samina neiet protestēt Teherānas ielās. Taču viņa savus uzskatus turpina paust sociālajos tīklos, kuros var palikt anonīma. «Dažreiz es vēlos protestēt kā Vida, bet tad iedomājos par savu dzīvi un iešanu cietumā uz nezin cik ilgu laiku, un tas ir biedējoši,» atzīst Samina. Vida Mohavedi ir 31 gadu veca sieviete, kura tika arestēta par protestēšanu Teherānā ar novilktu hidžābu, vicinot to kā karogu. Viņa kļuvusi par Irānas protestu simbolu.

Nav zināms, cik liels atbalsts patiesībā ir protestētājām pret hidžābiem. Par spīti ģērbšanās noteikumiem, Irāna sieviešu jautājumos ir brīvāka nekā daudzas citas musulmaņu valstis. Sievietēm Irānā ir atļauts vēlēt, vadīt auto, strādāt vairumu darbu, turklāt viņas ir starp izglītotākajām Tuvajos Austrumos.

Februārī no jauna tika izdots trīs gadus vecs pētījums. Saskaņā ar tā datiem, 49,2% irāņu uzskata, ka hidžāba valkāšana ir privāts lēmums, kas katrai sievietei jāpieņem pašai, nevis jāklausa valdības diktātam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu