ECT noraida Polijas komunistiskā režīma drošībnieku sūdzību par pensiju samazināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi sūdzību, ko bija iesniegusi grupa bijušā Polijas komunistiskā marionešu režīma drošības dienestu darbinieku, protestējot pret likumu, atbilstoši kuram tika samazinātas viņu pensijas, trešdien ziņo Polijas Radio.

ECT atteicās izskatīt sūdzību, ko bija iesnieguši 1628 bijušie komunistiskā režīma drošības dienestu darbinieki, kuru pensijas tika samazinātas atbilstoši Polijas parlamenta 2009.gadā pieņemtam likumam.

Strasbūrā bāzētās tiesas lēmums ir galīgs, un tas nozīmē, ka Polijas likumdevēju lēmumu vairs nevar atcelt.

Komunistu laikā Drošības birojā (UB) un Drošības dienestā (SB) strādājošo valsts pensijas arī turpmāk tiks izmaksātas samazinātā apmērā, raksta portāls «wpolityce.pl».

Pensiju samazināšana tika aizsākta no 2010.gada 1.janvāra. Pensijas samazinājums par apmēram 14% skāra 40 000 bijušo komunistiskā režīma drošībnieku.

Daļa bijušo drošības dienestu darbinieku ECT vērsās pēc tam, kad Polijas tiesās viņu sūdzības tika noraidītas.

ECT norādījusi, ka bijušo drošībnieku pensijas vienalga ir augstākas par Polijā vidējām, ziņo «wpolityce.pl».

Paziņojot savu lēmumu, ECT arī vērsa uzmanību uz jautājuma morālo pusi. Tiesa norādīja, ka komunistu laikā Polijas drošības dienesti, tāpat kā līdzīgas iestādes Austrumvācijā un Rumānijā, tika veidotas pēc PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) parauga, un to nolūks bija pārkāpt cilvēktiesības, raksta «wpolityce.pl».

Pērn Polijā spēkā stājās jauni noteikumi, kas vēl vairāk samazināja valsts pensijas tūkstošiem bijušo komunistiskā režīma drošības dienestu darbinieku.

«Šodien - ceturtdaļgadsimtu pēc komunistiskās sistēmas sabrukuma Polijā - tie, kuri darbojās noziedzīgas sistēmas labā joprojām saņem dāsnas, ļoti labas pensijas,» kas bieži ir augstākas nekā valsts pensijas tiem cilvēkiem, kurus viņi apspieda, pensiju samazināšanas debatēs 2016.gadā uzsvēra toreizējā premjerministre Beāta Šidlo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu