Nāve zemūdenē: Madsens tiesā maina liecību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākus mēnešus pēc tam, kad zviedru žurnālistes Kimas Vallas vairākās daļās sadalītais līķis tika atrasts Dānijas piekrastē, sākusies dāņu izgudrotāja Pētera Madsena tiesāšana. Valla pēdējoreiz tika redzēta uz Madsena paštaisītās zemūdenes, un domājams, ka tieši tur viņa zaudēja dzīvību, lai gan notikušā apstākļi joprojām ir mīklaini. Ceturtdien Madsens pirmoreiz stājās tiesas priekšā un sniedza liecību, kas nonāca pretrunās ar iepriekš izmeklētājiem teikto.

30 gadus vecā Valla pēdējoreiz tika redzēta 10.augustā, uzkāpjot uz Madsena zemūdenes klāja. Viņa grasījās intervēt izgudrotāju, kam pieder lielākā privāti būvētā zemūdene pasaulē. Nākamajā dienā zemūdene mīklainos apstākļos nogrima, un no tās tika izglābts 46 gadus vecais Madsens.

Pēc nepilnām divām nedēļām Kopenhāgenas piekrastē tika atrasts Vallas torss bez galvas, rokām un kājām. Turpmāko mēnešu laikā turpinājās meklējumi, līdz pagājušā gada novembrī beidzot tika atrastas visas Vallas ķermeņa daļas.

Autopsijā tika atklātas durtas brūces ģenitāliju rajonā, kas liek domāt, ka noziegumam bijis seksuāls raksturs. Madensam izvirzīta apsūdzība par slepkavību, līķa apgānīšanu un seksuāla rakstura nodarījumiem.

Madsena versija par notikušo

Madsens noliedza vainu sievietes nogalināšanā. Viņš teica, ka Valla esot nomirusi no saindēšanas ar tvana gāzi un pēc tam viņš panikā sadalījis sievietes līķi.

Gāzes noplūde zemūdenes salonā radās viņa kļūdas dēļ, atzina Madsens. Viņš pats tikmēr atradies ārpusē. Saprotot, kas noticis, Madsens esot kliedzis, lai Valla izslēdz zemūdenes motoru. Taču, kad viņš iegājis atpakaļ zemūdenes salonā, Valla tur gulējusi bez dzīvības pazīmēm.

Sākumā Madsens apgalvoja, ka Vallu esot nogādājis uz cietzemes 10.augustā, bet par viņas tālākajām gaitām neko nezinot. Pēc tam viņš izmeklētājiem teica, ka Vallai uzkrita vairākus desmitus kilogramu smagais zemūdenes lūkas vāks, nogalinot žurnālisti. Sarunās ar izmeklētājiem iepriekš izskanējusi arī versija par saindēšanos ar tvana gāzi, taču Kopenhāgenas policijas galvenais izmeklētājs Jenss Mollers novembrī laboja medijos izskanējušās ziņas, sakot, ka Madsens tikai pieļāvis, ka Valla varētu būt saindējusies ar gāzi, nevis apgalvojis, ka tas tiešām noticis.

Madsens tiesas zālē apgalvoja, ka mēnešiem ilgi neesot stāstījis patiesību, lai aiztaupītu ciešanas Vallas ģimenei.

«Es negribēju visai pasaulei stāstīt, kā Kima Valla nomira, un jo īpaši viņas ģimenei,» teica Madsens.

«Saprotu, ka esmu vainojams smagā noziegumā. Gaidu, ka mani apsūdzēs netīšā nogalināšanā. Rēķinos, ka cietumā pavadīšu ilgu laiku. Zinu, ka viss, pie kā strādāju kopš bērna kājas, būs zudis.»

Tiesā izskan jauna informācija par lietu

Tiesā tika atklāti arī vairāki lietā savāktie pierādījumi. Viens no tiem - Vallas pēdējā īsziņa, ko viņa nosūtīja savam dzīvesbiedram. «Starp citu, es joprojām esmu dzīva, bet jau dodos! Es tevi mīlu! Viņš atveda kafiju un cepumus,» īsi pirms nāves rakstīja žurnāliste.

Prokurors Jākobs Buhs-Jepsens tiesu informēja, ka lietā nopratināti vairāk nekā 215 liecinieki. Policija saņēmusi vairāk nekā 1000 ziņojumus saistībā ar Vallas nāvi.

Buhs-Jepsens norāda, ka Madsens tika nopratināts dienu pēc Vallas pazušanas. Policija fiksēja, ka uz vīrieša rokām ir svaigi skrāpējumi, bet uz kreisās nāss - neliels daudzums sakaltušu asiņu. Vēlākajās analīzēs atklājās, ka tās bijušas Vallas asinis.

Izmeklēšanai turpinoties, tika atrasti vēl vairāki pierādījumi pret Madsenu. Policija pieļauj, ka Madsens plānoja Vallas slepkavību, jo zemūdenē bija ienesis zāģi, nazi, uzasinātus skrūvgriežus un citas lietas.

Pagājušā gada oktobrī dāņu nirēji jūrā atrada zāģi ar oranžu rokturi. Tas izskatījās ļoti līdzīgs instrumentam, kas vēl Vallas pazušanas dienā karājās Madsena darbnīcā. Tas bija redzams starptautiskas filmēšanas komandas uzņemtajos kadros, ko izmeklētāji lietoja kā pierādījumu.

Pēc Vallas pazušanas zāģa darbnīcā vairs nebija.

Buhs-Jepsens arī norādīja, ka Vallas apģērbs tika atrasts okeānā iemestā maisā, taču kāds apakšveļas gabals tomēr esot atradies zemūdenes salonā.

Izmeklēšanas laikā atklājās, ka Madsens internetā bija meklējis informāciju par galvas nociršanu. Viņam piederošā datorā un cietajos diskos bija baisi video ar sieviešu spīdzināšanu un nogalināšanu.

Madsens noliedz apsūdzības slepkavība un līķa seksuālā izmantošanā, kā arī apgalvo, ka neko nezinot par atrastajiem video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu