Tallinā piemin pirms 74 gadiem notikušas padomju bombardēšanas upurus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees.ee

Tallinā piektdien notiek vairāki pasākumi, lai pieminētu traģiskos notikumus, kad pirms 74 gadiem - 1944.gada 9.martā - padomju armijas lidmašīnas bombardēja Igaunijas galvaspilsētu.

Iekšpilsētas (Sizelinnas) kapsētā paredzēts piemiņas dievkalpojums, tiks nolikti ziedi un iedegtas sveces bombardēšanas upuru apbedījuma vietā.

Nigulistes muzejā-koncertzālē notiks piemiņas dievkalpojums.

Pulksten 19.15 Tallinas baznīcas sāks skandināt zvanus, pieminot bombardēšanas upurus, un Harju ielas malās tiks iedegtas piemiņas sveces.

Padomju gaisa spēki 1944.gada 6.martā gandrīz pilnīgi sagrāva Igaunijas ziemeļaustrumu pilsētu Narvu un tā paša gada 9.martā īstenoja uzlidojumu Tallinai, kas bija lielākais gaisa uzbrukums Igaunijā Otrā pasaules kara laikā.

Lidmašīnas divos bombardēšanas viļņos nometa uz Tallinu 1725 sprāgstošās bumbas un 1300 degbumbu. Tika sagrautas 1549 ēkas un bojātas vēl 3350, kas tolaik bija apmēram 30% no Tallinas dzīvojamās platības, atstājot bez pajumtes 20 tūkstošus cilvēku. Uzlidojumā tika nogalināti 554 Igaunijas civiliedzīvotāji, 50 nacistiskās Vācijas karavīri un 121 karagūsteknis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu