Fotostāsts: Ainiņas no dzīves Ziemeļkorejā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2011.gadā, kad par Ziemeļkorejas līderi kļuva gados jaunais un Rietumos studējušais Kims Čenuns, daudzi ziemeļkorejieši cerēja uz labāku dzīvi. Taču tā nenotika. Lai arī Kima Čenuna laikā nedaudz atlaisti ekonomiskie groži, valsts ir kļuvusi vēl izolētāka, robeža ar Ķīnu nocietinātāka un sodi par bēgšanu - bargāki, raksta «The Washington Post». Laikraksta uzrunātie pārbēdzēji lielākoties nāk no ziemeļu pierobežas reģioniem, kur dzīve ir vissmagākā un iedzīvotāji visneapmierinātākie, jo redz, ka otrpus robežai cilvēki dzīvo pavisam citādi. Tāpēc daudzi ir gatavi riskēt ar dzīvību, lai izbēgtu.

Pārbēdzēji ieskicē Ziemeļkoreju kā savulaik komunistisku ekonomiku, kas piedzīvojusi krahu un tagad iedzīvotājiem pašiem nākas gādāt par savu iztiku - bieži vien nelikumīgā veidā. Teorētiski Ziemeļkoreja ir sociālisma bastions, kurā valsts saviem iedzīvotājiem nodrošina visu: mājokli, veselības aprūpi, izglītību un darbu. Iedzīvotāji strādā rūpniecībā un lauksaimniecībā, taču darba ir maz un algas - niecīgas. Tādēļ izveidojusies visai krāsaina privātās «uzņēmējdarbības» vide, kurā ietilpst gan pašgatavots tofu, gan narkobizness, gan arī DVD atskaņotāju kontrabanda un rekets.

«Ziemeļkorejā it kā ir centralizēta plānveida ekonomika, taču cilvēku dzīve grozās ap tirgu. Neviens negaida, ka valsts kaut ko nodrošinās. Katram pašam jāatrod veids, kā izdzīvot,» stāsta 37 gadus vecs universitātes students, kurš aizbēga 2013.gadā.

Foto: Reuters/Scanpix

Desmitiem tūkstoši ziemeļkorejiešu strādā apģērbu rūpnīcās, būvlaukumos un kokzāģētavās tādās valstīs kā Ķīna un Krievija. Valdība ietur apmēram divas trešdaļas no viņu algas.

Gan lielajās pilsētās, gan mazajos ciematiņos ir tirgi, kuros iedzīvotāji var tirgoties. Dažus uztur valsts, citus vada paši iedzīvotāji. Tirgos notiek apmaiņa ne tikai ar precēm, bet arī informāciju. «Es noskatījos daudzas filmas un ziepju operas, kas bija ielādētas zibatmiņā,» stāsta 49 gadus vecs vīrietis, kurš pārbēga 2013.gadā. «Tirgotājiem uz galda ir parastas lietas, piemēram, baterijas vai rīsi, bet zem galda glabājas zibatmiņas. Viņiem jāprasa: «Vai jums šodien ir kas garšīgs?» Tas ir kods.»

Nauda vajadzīga it visur, un korupcija ir ļoti izplatīta - arī tajās jomās, kas it kā būtu jānodrošina valstij. «It kā nav jāmaksā, lai mācītos skolā, bet skolotāji saka, ka katru mēnesi vajag iedot konkrētu skaitu pupu vai trušādu, ko var pārdot,» stāsta 46 gadus vecs zemkopis, kurš Ziemeļkoreju pameta 2014.gadā.

Pēdējos gados mainījušies iemesli, kāpēc ziemeļkorejieši bēg no dzimtās zemes. 90. gadu vidū Ziemeļkorejā valdīja milzu bads, un iedzīvotāji devās pāri robežai, lai varētu izdzīvot. Taču tagad ziemeļkorejieši bēg tāpēc, ka līdz ar brīvāku informācijas apriti - sarunām ar citās valstīs strādājošajiem ziemeļkorejiešiem vai nopērkot zibatmiņā ielādētu ziepju operu - sapņo par citādāku dzīvi. Daži bēg, lai nodrošinātu saviem bērniem labu izglītību, citi - lai piepildītu sapni par panākumiem un bagātību, kādus Ziemeļkorejā iegūt nevar. Pārējie grib dzīvot valstī, kurā drīkst teikt to, ko domā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu