Dānijas tiesā izskan jauni pierādījumi par zemūdenē mirušās zviedru žurnālistes lietu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien Kopenhāgenā sākās tiesas prāva vienā no baisākajām slepkavību lietām Dānijas vēsturē. Dāņu izgudrotājs-amatieris Pēters Madsens apsūdzēts zviedru žurnālistes Kimas Vallas slepkavībā un līķa sadalīšanā, taču Madsens noliedz vainu Vallas nogalināšanā. Galvenais prokurors Jākobs Buhs-Jepsens tiesā prezentējis pierādījumus, kas ieskicē ļoti drūmu ainu par notikušo.

30 gadus vecā Valla pēdējoreiz tika redzēta 10.augustā, uzkāpjot uz Madsena zemūdenes klāja. Viņa grasījās intervēt izgudrotāju, kam pieder lielākā privāti būvētā zemūdene pasaulē. Nākamajā dienā zemūdene mīklainos apstākļos nogrima, un no tās tika izglābts 46 gadus vecais Madsens.

Pēc nepilnām divām nedēļām Kopenhāgenas piekrastē tika atrasts Vallas torss bez galvas, rokām un kājām. Turpmāko mēnešu laikā turpinājās meklējumi, līdz pagājušā gada novembrī beidzot tika atrastas visas Vallas ķermeņa daļas.

Tiesā tika prezentēta informācija, ko izmeklētājiem izdevās iegūt no Madsena datora un mobilā tālruņa. Digitālie pierādījumi liecina, ka 10.augusta rītā Madsens interneta meklētājā ievadījis frāzi «beheaded girl agony» («meitene ar nocirstu galvu agonija»), kas aizvedusi uz video ar kādu neidentificētu jaunu sievieti, kurai lēni pārgriež rīkli, vēstī aģentūra AFP.

Divas nedēļas iepriekš - 26.jūlijā - Madsens meklēja frāzi «female beheading» («galvas nociršana sievietei») un noskatījās vairākus video.

Madsenam bija interese par sieviešu spīdzināšanas video, norādīja Buhs-Jepsens.

Prokurors tiesā parādīja fotogrāfijas ar zilu un oranžu neilona auklu, kas tika atrasta gan zemūdenē «UC3 Nautilus», gan arī nirēju atrastajos maisos, kuros bija Vallas apģērbs. Uz Vallas ķermeņa tika konstatēti auklas nospiedumi, kas liek domāt, ka žurnāliste uz zemūdenes klāja tika sasieta, teica Buhs-Jepsens.

Ceturtdien tiesā tika prezentēti arī Madsena psiholoģiskā novērtējuma rezultāti. Tajos secināts, ka Madsens esot «perverss un ļoti seksuāli izvirtis», vēsta raidorganizācija DR. «Viņam ir narcistiskas un psihopātiskas tendences. Viņš ir manipulatīvs, un viņam ļoti trūkst empātijas un nožēlas,» tiesā norādīja prokurors.

Viņš Madsenu raksturoja kā «ārkārtīgi neuzticamu» un patoloģisku meli.

Madsens sarunās ar izmeklētājiem vairākkārt mainījis savu versiju par notikušo. Ceturtdien viņš tiesā atkārtoja versiju, ar ko nāca klajā oktobrī, proti, ka Valla esot nomirusi no saindēšanas ar tvana gāzi un pēc tam viņš panikā sadalījis sievietes līķi.

Sākumā Madsens apgalvoja, ka Vallu esot nogādājis uz cietzemes 10.augustā, bet par viņas tālākajām gaitām neko nezinot. Pēc tam viņš izmeklētājiem teica, ka Vallai uzkrita vairākus desmitus kilogramu smagais zemūdenes lūkas vāks, nogalinot žurnālisti. Sarunās ar izmeklētājiem iepriekš izskanējusi arī versija par saindēšanos ar tvana gāzi, taču Kopenhāgenas policijas galvenais izmeklētājs Jenss Mollers novembrī laboja medijos izskanējušās ziņas, sakot, ka Madsens tikai pieļāvis, ka Valla varētu būt saindējusies ar gāzi, nevis apgalvojis, ka tas tiešām noticis.

Madsens tiesas zālē apgalvoja, ka mēnešiem ilgi neesot stāstījis patiesību, lai aiztaupītu ciešanas Vallas ģimenei.

Prokuratūra apstiprinājusi, ka pieprasīšot Madsenam mūža ieslodzījumu.

Madsena tiesāšana atsāksies 21.martā. Sagaidāms, ka spriedums tiks nolasīts 25.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu