Vai interneta troļļi jauc gaisu arī pirms Krievijas vēlēšanām? «Bet protams!»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV īpašā prokurora Roberta Millera birojs februārī izvirzīja apsūdzības bēdīgi slavenās Krievijas «troļļu fermas» «Interneta pētījumu aģentūra» darbiniekiem saistībā ar iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Medijos izskanējušas vairāku bijušo un esošo darbinieku liecības, galvenokārt pievēršoties uz Rietumiem vērstajai «troļļošanai». Taču lielākā daļa algoto «troļļu» nodarbojas ar vietējās auditorijas prātu jaukšanu, publicējot Kremlim labvēlīgu saturu, raisot lasītājos bailes un apjukumu, kā arī mētājoties ar apvainojumiem pret valdošās varas pretiniekiem, vēsta RFE/RL.

Februārī mobilajā aplikācijā «Telegram» kāds lietotājs ar segvārdu «Kremlebot» («Kremļa bots») apgalvoja, ka esot daļa no «Interneta pētījumu aģentūras» troļļu armijas krievvalodīgās nodaļas. Baidoties no atmaskošanas, «Kremlebot» atteicās sniegt interviju RFE/RL, taču ļāva izmantot aplikācijā publicētos ziņojumus. Lai arī medijam tā arī neizdevās uzzināt «Kremlebot» identitāti, vairāki citi bijušie «troļļu fermas» darbinieki apstiprināja viņa teiktā patiesumu.

«Kremlebot» stāsta, ka viņa mēnešalga esot 35 000 rubļu (500 eiro), kurai papildus varot saņemt arī 5000 līdz 10 000 rubļu (70 līdz 140 eiro) lielas piemaksas. Taču vadība «soda darbiniekus par katru sīkumu», tāpēc bieži vien piemaksu tā arī neizdodas sagaidīt.

Viņa galvenais uzdevums ir atstāt komentārus video platformā «YouTube» - paša «Kremlebot» vārdiem, «d**st komentāru sadaļā».

«Kremlebot» stāsta, ka viņa nodaļas darba specifika laika gaitā esot mainījusies. «Kādreiz mums vajadzēja izraudzīties argumentus, sameklēt valdības statistiku vai vismaz nokopēt kaut ko no Vikipēdijas. Taču tagad tikai jāraksta apvainojumi,» norāda interneta trollis.

Apvainojumi tiek vērsti pret Kremļa pretiniekiem. Piemēram, katru reizi,

kad internetā parādās opozicionāra Alekseja Navaļnija vārds, troļļi steidzas klāt pierakstīt epitetu «anāls» vai ko vēl rupjāku. «Kāds tam mērķis? Radīt stipru asociatīvo saiti,» skaidro «Kremlebot». «Lai tad, kad cilvēks izdzird vārdu «Navaļnijs», prātā ienāk kāds ienāk kāds riebīgs epitets.

Vismaz tāda ir teorija. Es nezinu, cik labi tas darbojas praksē.»

«Troļļošanas» virziens mainīts tāpēc, ka vairs neesot jēgas mēģināt oponentus pārliecināt par savu taisnību. «Tagad mēs cīnāmies par masu auditoriju. Un ar šiem cilvēkiem jārunā viņu valodā. Jārunā vienkārši, lai piesaistītu cilvēkus,» stratēģiju skaidro «troļļu fermas» darbinieks.

Tuvojoties šīs nedēļas nogalē paredzētajām Krievijas prezidenta vēlēšanām, troļļu mērķis ir veicināt vēlētāju aktivitāti. Kā jau varētu sagaidīt, visiem «Interneta pētījumu aģentūras» darbiniekiem esot jāiet uz vēlēšanām un pēc tam kā pierādījums jāiesniedz «selfijs» no vēlēšanu iecirkņa.

«Kremlebot» stāsta, ka viņa uzdevums esot cīnīties pret Navaļņija ierosinājumu boikotēt vēlēšanas, nevis tiešā veidā aģitēt par vienīgo reālo kandidātu - pašreizējo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. «Ar [komunistu partijas kandidātu Pāvelu] Grudiņinu situācija ir komiska. Pusi dienas es rakstu tādus komentārus kā: «Kāda jēga boikotam? Mums jābalso par Grudiņinu! Viņš ir vienīgā reālā opozīcija Putinam! Nav jēgas palikt mājās! Balsojiet par Grudiņinu!» Bet otrā dienas daļā cenšos pierādīt, ka viņš ir nekam nederīgs, melīgs, pretīgs. Viņam ir konti ārvalstu bankās, viņš valstij nozadzis miljardus, pārkāpj likumu, nemaksā nodokļus un vispār ir komunists,» stāsta «Kremlebot».

Taču pēdējā laikā iegūtā slava esot apgrūtinājusi «troļļu fermas» darbu. «Ne tikai tāpēc, ka mūsu komentārus vairs neuztver nopietni. Ironiski, ka cilvēki tagad jebkuru valdību atbalstošu komentāru uztver kā nopirktu,» viņš uzsver.

«Smieklīgi, ka kāds patiešām prokremliski noskaņots čalis ielec sarunā, bet citi viņu apsauc: «Kremļa bot, tu esi nejēga. Tev maksā!» Ļoti uzjautrinoši.»

«Kremlebot» uzskata, ka, jo vairāk komentāru troļļi saražo, jo vairāk no tā patiesībā cieš valdība. Uzņēmuma vadība devusi darbiniekiem norādījumu komentāros paust dziļu neizpratni, kāpēc gan kāds viņus sauc par troļļiem, taču retais vairs tam tic.

«Kremlebot» apstiprina medijos izskanējušās ziņas, ka «Interneta pētījumu aģentūrā» esot angļu valodā rakstoša nodaļa. Tās darbinieku skaits pēdējos gados ievērojami pieaudzis, taču tā aizvien ir daudz mazāka par krievvalodīgo nodaļu.

Darbinieks atklāj, ka tikai neliela daļa viņa kolēģu esot Putina atbalstītāji - viņš lēš, ka tādu esot vien 5 līdz 10%.

«Pārējiem vienkārši ir vienalga, par ko rakstīt komentārus,» viņš saka. «Bet tam ir kāds interesants psiholoģisks blakusefekts. Jo vairāk strādā šādu darbu, jo jo vairāk sāc meklēt veidus, kā attaisnot to, ar ko nodarbojies. Un visbiežāk tādus arī atradīsi.»

ASV apsūdzības izvirzīja 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām par iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Visi apsūdzētie ir Sanktpēterburgā bāzētās Krievijas interneta troļļu un propagandistu «Interneta pētījumu aģentūras» darbinieki. Viens no apsūdzētajiem ir «Interneta pētījumu aģentūras» vadītājs un Krievijas prezidenta Vladimira Putina bijušais personīgais pavārs Jevgeņijs Prigožins.

«Interneta pētījumu aģentūra» un vēl divas citas Prigožina kontrolētās kompānijas «Concord Management Consulting LLC» un «Concord Catering», kurām ir līgumi ar Krievijas valdību, apsūdzētas interneta kampaņas vadīšanā, lai pa dažādiem kanāliem, ieskaitot sociālos medijus, ietekmētu ASV prezidenta vēlēšanas.

Kā teikts apsūdzības rakstā, visi apsūdzētie no 2014.gada līdz šim brīdim iesaistījušies sazvērestībā, lai iejauktos «ASV politiskajā un vēlēšanu procesā, ieskaitot prezidenta vēlēšanas 2016.gadā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu