Lietuvas ārlietu ministrs pauž solidaritāti Lielbritānijai Skripaļa jautājumā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, kurš otrdien dodas vizītē uz Londonu, paudis solidaritāti ar Lielbritānijas valdību, kas paziņojusi, ka Krievija, iespējams, ir atbildīga par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberi, Anglijas dienvidrietumos.

«Apvienotās Karalistes valdība ir paziņojusi, ka ļoti iespējams, ka šī uzbrukuma saknes ir Krievijā. Mēs pilnībā solidarizējamies ar Apvienoto Karalisti,» pirms izlidošanas uz Londonu ziņu aģentūrai BNS sacīja Linkevičs.

Viņš norādīja, ka militāra ķīmiskā ieroča izmantošana būtu uzskatāma par īpašu gadījumu, tāpēc ir svarīgi noskaidrot vainīgos un saukt tos pie atbildības.

Londonā Lietuvas ārlietu ministram paredzēts tikties ar Lielbritānijas ārlietu ministru Borisu Džonsonu, parlamenta deputātiem, premjerministres Terēzas Mejas ārpolitikas padomnieku, kā arī vietējās lietuviešu kopienas pārstāvjiem.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien paziņoja, ka Krievija «ļoti iespējams», ir atbildīga par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu.

Pēc viņas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu.

Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu.

Meja pavēstīja, ka Krievijas vēstnieks Londonā izsaukts sniegt paskaidrojumus, vai tā bijusi «Krievijas valsts tieša rīcība», vai arī rezultāts «kontroles zaudēšanai» pār nervus paralītisko vielu krājumiem. Tie ir vienīgie iespējamie divi iemesli, kāpēc Lielbritānijā konstatēta šī viela, sacīja Meja.

Pēc Mejas teiktā, uzbrukumā izmantotā ķimikālija identificēta kā nervus paralizējošo vielu grupā «Novičok» ietilpstoša viela, kas izstrādāta PSRS Aukstā kara beigās.

Viņa pavēstīja, ka ārlietu ministrs Boriss Džonsons informējis vēstnieku, ka Maskavai «nekavējoties jāsniedz pilnīga un ticama atbilde» Aizliegto ķīmisko ieroču organizācijai par «Novičok» programmu.

Meja sacīja, ka Lielbritānija izskatīs viņa atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, «taču ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti».

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova Mejas paziņojumus nodēvējusi par «cirka šovu» un «pasakām».

«Tas ir cirka šovs Lielbritānijas parlamentā,» paziņoja Zaharova. «Secinājums ir acīmredzams: kārtējā informācijas-politiskā kampaņa, kas balstīta uz provokāciju.»

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons otrdien paziņojis, ka Savienotās Valstis piekrīt Lielbritānijai.

«Mums ir pilnīga pārliecība par Lielbritānijas izmeklēšanu un tās secinājumu, ka Krievija, iespējams, bijusi atbildīga par uzbrukumu ar nervus paralizējošu vielu pagājušajā nedēļā Solsberi,» paziņoja Tilersons, kurš ar reportieriem runāja lidmašīnā atceļā no vizītes Āfrikas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu