Turcijas parlamentā atkal tiek vicinātas dūres

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas parlaments otrdien pieņēma strīdīgi vērtētus grozījumus vēlēšanu likumā, kas varētu pavērt ceļu dažādām manipulācijām 2019.gadā gaidāmajās vēlēšanās. Pēc deputātu balsojuma rezultātu nolasīšanas starp nacionālistiem un galveno opozīcijas kustību izcēlās kautiņš un nekārtības, vēsta aģentūra «Reuters».

Turcijas parlaments otrdien atbalstīja strīdīgus vērtējumus izraisījušos grozījumus vēlēšanu likumos, no kuriem labumu, kā apgalvo kritiķi, nākamgad gaidāmajās parlamenta un prezidenta vēlēšanās pamatā gūs prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana valdošā partija.

Grozījumi paredz atcelt vēlēšanu alianšu aizliegumu, paverot durvis paktam starp islāmistu kustībā sakņoto Erdoana Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un labējā spārna Nacionālistu kustības partiju (MHP).

Alianšu rezultātā parlamentā varēs iekļūt arī tādu partiju pārstāvji, kas, startējot patstāvīgi, 10% barjeru pārvarēt nespētu.

2019.gada novembrī pirmo reizi vienlaicīgi notiks parlamenta un prezidenta vēlēšanas.

Lielākais opozīcijas spēks Republikāņu tautas partija (CHP) skaidro, ka izmaiņas likumos, kas cita starpā ļaus drošības spēku pārstāvjiem ienākt vēlēšanu iecirkņos, ja viņus tur būs ieaicinājis kāds vēlētājs, apdraud vēlēšanu godīgumu.

Kurdu Tautas demokrātiskā partija (HDP) savukārt brīdina, ka vēlēšanu reformas rezultātā vēlēšanu urnas tiks pārvietotas no apgabaliem, kuros HDP ir liels vēlētāju atbalsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu