Tramps no amata padzen valsts sekretāru Reksu Tilersonu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī paziņojis, ka darbu pametīs ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons, ziņo raidorganizācija CNN. Viņa vietā stāsies Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Maiks Pompeo.

(Papildināta ziņa.)

Kāds uzticams informācijas avots Trampa administrācijā raidsabiedrībai apstiprinājis, ka Tramps jau pagājušonedēļ lūdzis Tilersonu atkāpties no amata.

«Prezidents uzskata, ka ir īstais laiks pārmaiņām, ņemot vērā gaidāmās sarunas ar Ziemeļkoreju un dažādas pārrunas par tirdzniecību. Prezidents piektdien lūdza Tilersonu atkāpties,» norāda avots.

Pompeo «veiks fantastisku darbu. Paldies Reksam Tilersonam par viņa dienestu,» raksta Tramps. «Apsveicu visus!»

Tramps piebilda, ka par nākamo CIP direktori kļūs Džīna Haspela, kas būs pirmā sieviete šajā amatā.

Pagājušā gada rudenī presē parādījās ziņas, ka Tilersons sanāksmē ar Baltā nama nacionālās drošības amatpersonām esot nodēvējis Trampu par «pamuļķi», ko Tilersons tolaik tiešā veidā nenoliedza. Tramps uzskata, ka Tilersons viņu neatbalsta un esot gribējis ārpolitikas jautājumos īstenot citādu pieeju nekā prezidents, raidorganizācijai CNN stāsta Trampam pietuvināti avoti.

Pagājušonedēļ apstiprinājās, ka Tramps piekritis tikties ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu. Tā būs pirmā reize, kad pie varas esošs ASV prezidents sēdīsies pie sarunu galda ar izolētās kodolvalsts līderi.

Tilersons dienu pirms paziņojuma teica, ka situācija vēl neesot briedusi tik tālu, lai vestu pārrunas ar Ziemeļkoreju.

Kā liecina tagad izskanējusī informācija, Tramps lūdza Tilersonam pamest amatu laikā, kad risinājās šie notikumi.

Tilersona vietnieks Stīvs Goldsteins raidorganizācijai CNN atklāja, ka Tilersons esot gribējis palikt amatā. «Sekretārs bija nolēmis palikt, jo nacionālās drošības jomā panākts nozīmīgs progress,» sacīja Goldsteins. «Sekretārs nav runājis ar prezidentu un nezina iemeslu. Viņš ir pateicīgs par iespēju būt valsts dienestā un uzskata to par cēlu aicinājumu. Viņš vēl nozīmētajam sekretāram Pompeo visu labāko.»

Tramps improvizētā preses konferencē pie Baltā nama paziņoja, ka starp viņu un Tilersonu bijusi problēma ar «ķīmiju».

«Tā bija atšķirīga mentalitāte. Tā bija atšķirīga domāšana,» sacīja Tramps. «Es domāju, ka Rekss tagad būs daudz laimīgāks.»

Tramps arī slavēja bijušo ASV armijas virsnieku un kongresmeni Pompeo, kurš vadījis CIP teju 14 mēnešus, kā «īsto personu darbam šajās svarīgajās krustcelēs».

«Viņš turpinās mūsu programmu atjaunot Amerikas pozīciju pasaulē, stiprināt mūsu alianses, stāties pretim mūsu pretiniekiem un censties panākt Korejas pussalas atbrīvošanu no kodolieročiem,» paziņoja Tramps.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu